Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Voćni kolač: posebno aromatičan užitak

Bez obzira na to je li pečen kod kuće ili kupljen gotov: voćni kolač vrhunski je užitak brojnim ljudima. Kada se još samo ne bismo bili razmaženi izborom. Naime, u maloprodaji je danas dostupan velik izbor kako svježe tako i zamrznute robe. 

Dobro je znati

Voćni kolač ima ova posebna svojstva 

Voćni kolač u detaljnom prikazu

Kod voćnog kolača riječ je o jednom od najpopularnijih kolača, koji se već prije nekoliko stoljeća prvi put ispekao. Za izradu se upotrebljavaju razna tijesta poput prhkog tijesta, kvasnog tijesta ili miješanog tijesta. U pravilu se voće nalazi na kolaču ili je pomiješano u tijesto kolača – ovisno o receptu i sorti voća. Djelomično se za različite varijante voćnog kolača upotrebljavaju i različite sorte voća. Osim toga, voćni kolač može imati različite oblike ili veličine, na primjer, može biti okrugao ili pravokutan te se sastojati od male ili velike kore.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe voćni kolač?

Priprema voćnog kolača najprije je počela u europskim državama. Prvenstveno se Njemačka ubraja u države iz kojih potječe velik dio najpopularnijih svjetskih voćnih kolača. No i iz Sjeverne Amerike potječu brojni popularni voćni kolači, kao što je pita od jabuka. Brojne zapadne države u pravilu imaju vlastite recepte, zbog čega se ne može navesti jednoznačan podatak o podrijetlu.


Sezona

Kada je sezona voćnog kolača?

Budući da postoje brojne različite varijante voćnog kolača, za njega nije moguće navesti posebnu sezonu. Međutim, ako se voćni kolač priprema upotrebom svježeg voća, njegova sezona u pravilu seže od ljeta do kasne jeseni. Voćni kolač sa svježim jagodama, malinama ili trešnjama peče se tijekom ranih ljetnih mjeseci. Za razliku od toga, voćni kolači s jabukama peku se prvenstveno tijekom jeseni, no zbog razdoblja čuvanja jabuka tijekom cijele godine može se pripremati i u bilo kojem željenom trenutku. Međutim, ako se voćni kolač priprema od konzervirana voća, sezona se proteže tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati voćni kolač i kako se treba čuvati?

Voćni kolač u detaljnom prikazu

Voćni kolač tipično se poslužuje kao slastica za međuobrok jer ne zamjenjuje cijeli obrok; prvenstveno je riječ o slastici koja se ne jede svakodnevno. Naravno, voćni kolač posebno je prikladan sastojak za „kavu i kolač”. Stoga se i poslužuje u slastičarnama diljem svijeta. Dakle, kod voćnog kolača riječ je o desertu. Voćni kolač idealno se čuva u zatvorenoj posudi i na hladnom mjestu. Morao bi se potrošiti unutar nekoliko dana.


Sastojci

Ovo se nalazi u voćnom kolaču

Voćni kolač bogat je šećerom i mastima, zbog čega bi se morao jesti samo u umjerenim količinama.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 176 kcal

Ugljikohidrati: 32,2 g

Bjelančevine: 3,9 g

Masti: 3,5 g

Vitamini

 

Vitamin A: 30 µg

Vitamin B1: 0,04 mg

Vitamin B2: 0,07 mg

Vitamin B6: 0,06 mg

Vitamin C: 7 mg

Vitamin E: 0,5 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 22 mg

Željezo: 0,8 mg

Kalij: 10 mg

Magnezij: 11 mg

Natrij: 10 mg