Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Pita od jabuka: svestrani klasik

Gotovo nijedan kolač nije toliko svestran kao pita od jabuka. Jede se gotovo diljem svijeta i priprema na zbilja različite načine. Ovisno o regiji, peče se kao kvasno tijesto u limu za pečenje, s miješanim ili mrvičastim tijestom ili kao pokriveni kolač od jabuka, kod kojega se jabuke prekrivaju tijestom.

Dobro je znati

Pita od jabuka ima ova posebna svojstva

Pita od jabuka u detaljnom prikazu

Tako rasprostranjen i u toliko pojavnih oblika poput pite od jabuka nije gotovo nijedan drugi kolač. U Danskoj se pita od jabuka naziva „Eblekage”, u Švedskoj „Äppekpaj”, a u Norveškoj „Eplekake”. Nizozemci je nazivaju „Appeltaart”, dok je u Francuskoj izmišljena vjerojatno najpoznatija i najomiljenija torta od jabuka, „Tarte Tatin”. Za razliku od toga, pita od jabuka u Elzasu priprema se na drukčiji način i odlikuje se prvenstveno posebno slatkim okusom.

Ovo je razlog za poseban okus

Karakteristična za okus pite od jabuka prvenstveno je njezina blago kiselkasta nota jer se pretežito upotrebljavaju kisele sorte jabuka, poput sorte boskop. Ovisno o receptu, jabuke se režu u lepezastu obliku ili na četvrtine. Osim jabuka, okus posebno zaokružuju orašasti plodovi i grožđice te posipi koji se dodaju kao nadjev na ovaj kolač.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe pita od jabuka?

Ovaj kolač prvi put spominje Robert Greene 1590. godine kada piše o piti od jabuka. Stoga se pretpostavlja da je pita od jabuka prvi put bila pripremljena u Engleskoj. Tada je šećer još bio iznimno skup sastojak, zbog čega su se kolači često sladili voćem. Američka varijanta pite od jabuka, „American Pie”, potječe od recepta britanskih emigranata.


Sezona

Kada je sezona pite od jabuka?

Pita od jabuka dostupna je kao svježi proizvod tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati pita od jabuka i kako se treba čuvati?

Pita od jabuka u detaljnom prikazu

Pita od jabuka idealan je desert koji se, po želji, može poslužiti s umakom od vanilije ili šlagom. Gotovo nijedna druga vrsta peciva nije toliko svestrana poput omiljene pite od jabuka. Tako ovaj kolač sa sočnim jabukama, komadićima jabuka ili polovicama jabuka služi kao osvježavajuć i lagan ljetni kolač. Za razliku od toga, slatka jesenska delikatesa uspjet će dodavanjem lagane kreme. Također, neprikosnoveni predvodnik božićnih specijaliteta svakako je pita od prženih jabuka.

Osim toga, pita od jabuka može se pripremiti u obliku torte ili pak kao naširoko poznata štrudla od jabuka. Ovaj se kolač idealno može pripremiti uz nadjev šećera ili šećernog preljeva ili pak decentnije, kao kolač s prirodnim nadjevom. Pita od jabuka može se čuvati bez poteškoća. Kada se pokrije, može se u hladnjaku čuvati od pet do šest dana, no pri sobnoj temperaturi svega nekoliko dana.Sastojci

Ovo se nalazi u piti od jabuka

Pita od jabuka profitira od svojeg glavnog sastojka – jabuke. Ona je stoga bogata vitaminima i mineralnim tvarima. Ako želiš svoju prehranu oblikovati tako da gubiš na težini, svakako posegni za varijantama pite od jabuka sa smanjenim udjelom masti i šećera. Pita od jabuka dostupna je i kao varijanta od integralne pšenice.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 203 kcal

Ugljikohidrati: 31,2 g

Bjelančevine: 2,7 g

Masti: 7,5 g

Vitamini

 

Vitamin A: 50 µg

Vitamin B1: 0,03 mg

Vitamin B2: 0,04 mg

Vitamin B6: 0,04 mg

Vitamin C: 5 mg

Vitamin E: 1,6 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 55 mg

Željezo: 0,6 mg

Kalij: 100 mg

Magnezij: 9 mg

Natrij: 80 mg