Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Sjemenke i orašasti plodovi: energija

Sjemenke i orašasti plodovi vrlo su zdravi i morali bi se često konzumirati. Oni tijelu pružaju vitalnu energiju, stimuliraju živce i mišićne stanice, zasićuju i vežu toksine. Ukratko: neizostavan su sastavni dio ljudske prehrane.

Dobro je znati

Sjemenke i orašasti plodovi imaju ova posebna svojstva

Uz mineralne tvari, sjemenke i orašasti plodovi sadrže brojne vitamine, bjelančevine, ugljikohidrate i, prvenstveno, biljne masti, zbog čega su vrlo dobar i zdrav dodatak prehrani. Osim toga, zbog njihova udjela vitamina B navodno su izvrsna hrana za živčani i moždani sustav.

Sjemenke i orašasti plodovi u detaljnom prikazu

Sjemenke

Jestive sjemenke u prosjeku sadrže od 30 do 45 posto masti u obliku vrijednih ulja s brojnim esencijalnim masnim kiselinama, koje organizam ne može sintetizirati iz drugih namirnica. One su vrijedan izvor bjelančevina te pružaju gotovo cjelokupan spektar aminokiselina, među kojima nedostaje jedino lizin. 

Sjemenke se upotrebljavaju za proizvodnju vrijednih jestivih ulja, a cijele sjemenke i komadići mogu se pronaći u kruhu i drugim pecivima, žitnim pahuljicama i hrskavim žitnim pločicama. S 400 do 550 kcal na 100 grama, sjemenke pružaju pregršt energije, a orašasti plodovi čak ih i premašuju sa 600 kcal na 100 grama. Vrijedne bjelančevine u optimalnoj strukturi, brojna dijetalna vlakna, vitamini, mineralne tvari i elementi u tragovima nadopunjuju prednosti jestivih sjemenki.

Orašasti plodovi

Neoguljeni orašasti plodovi mogu se dugo čuvati te se stoga smatraju među prve namirnice čovječanstva. Oni se odlikuju visokim energetskim vrijednostima, čime zasjenjuju većinu ostalih plodova. Makadamija orasi, lješnjaci, orasi, jestivi kesten, bademi, pekan orasi i pistacije – svi su oni prvorazredni izvori proteina zahvaljujući visokom udjelu bjelančevina. U pogledu toga premašuju ih jedino mahunarke. Čak sjajno prolaze i u usporedbi s mesom i ribom jer su njihove bjelančevine lakše probavljive. Uz iznimku kestena, orašasti plodovi pružaju brojne nezasićene masne kiseline, prvenstveno linolnu kiselinu. Stoga njihova konzumacija ima pozitivan utjecaj u slučaju problema sa srcem i krvožilnim sustavom.



Sastojci

Ovo se nalazi u sjemenkama i orašastim plodovima

Sjemenke i orašasti plodovi u detaljnom prikazu

Redovitom konzumacijom sjemenki i orašastih plodova moguće je sniziti razinu kolesterola u krvi. Osim toga, različite sjemenke i orašasti plodovi sadrže razne mineralne i hranjive tvari te važne nezasićene masne kiseline. No zbog visokog udjela biljne masti, tijekom njihove konzumacije potrebno je obratiti pozornost na količinu. Sjemenke i orašasti plodovi često se nude usoljeni, prženi ili začinjeni, a u tomu je slučaju potrebno pomnije proučiti sastav hranjivih tvari.