Bademi: svestrani i ukusni
Bademi se ubrajaju u rod ružovki. Čovjek ga kultivira već oko 4000 godina, a danas se uzgaja pretežito u Kaliforniji, ali i u Pakistanu, Iranu te u području Sredozemlja. Razlikuje se između slatkog i gorkog badema.
Badem ima ova različita svojstva
Slatki bademi imaju cimetnosmeđu, hrapavu kožu te su ustvari oni bademi koji su nam poglavito poznati. Može ih se jesti sirove, ali i upotrebljavati u likerima, marcipanu te jelima s brašnom. Gorki bademi nisu prikladni za sirovu konzumaciju jer sadrže glikozid koji uzrokuje stvaranje cijanovodične kiseline. Znaš li da bademi iz botaničkog aspekta nisu orašasti plodovi, već takozvano koštuničavo voće?
Ovo se nalazi u bademu
Bademi sadrže velike količine bademova ulja, ali i tragove šećera te vitamina kao što su vitamin A i vitamin E. Također, u velikoj su mjeri sadržane i mineralne tvari. Udio kalcija pri manjoj količini od 100 grama iznosi otprilike 252 miligrama, magnezija 170 miligrama, a kalija, kao najvećeg udjela, 835 miligrama.
Odakle izvorno potječe badem?
Stablo badema uzgaja se već više od 4000 godina. Područje uzgoja stabla badema pretežito se nalazi u Kaliforniji, području Sredozemlja i Iranu, ali i u Pakistanu i Kini. U pojedinim njemačkim vinogradarskim predjelima dozrijevaju bademi koje su, zajedno s vinom, vjerojatno sa sobom donijeli Rimljani.
Kad je sezona badema?
Bademi se ubiru u razdoblju od kolovoza do početka listopada. Međutim, plodovi badema dostupni su tijekom cijele godine.
Za što se može upotrebljavati badem i kako se treba čuvati?
Slatki badem pretežito se upotrebljava za sirovu konzumaciju, ali i za pečenjete u proizvodnji marcipana i likera . Bademi se prije konzumacije kuhaju u vrućoj vodi, zahvaljujući čemu se kožica blago gorka okusa jednostavno može ukloniti. Kada se osuše, mogu se preraditi u brašno ili usitniti, nasjeckati ili naribati. U ovom se obliku upotrebljavaju kao dekoracija ili za pečenje. Na sajmovima je slatki badem dostupan kao omiljeni „prženi badem” karameliziran u šećeru. Bademi bi se morali čuvati na hladnom i suhom mjestu zaštićenom od svjetla.
Ovo se nalazi u bademu
Konzumacijom badema tijelo se opskrbljuje važnim vitaminima i mineralnim tvarima. Osim toga, u njima su sadržane zdrave masti, bjelančevine i dijetalna vlakna. One štite srce, mišiće i živce. Antioksidansi sadržani u bademima suzbijaju slobodne radikale. Istraživanja pokazuju da bademi čak mogu sniziti razinu kolesterola u krvi. Također, sadrže veliku količinu folne kiseline, koja je posebno važna tijekom trudnoće.
kcal: 583 kcal
Ugljikohidrati: 5,4 g
Bjelančevine: 18,7 g
Masti: 54,1 g
Vitamin A: 23 µg
Vitamin B1: 0,22 mg
Vitamin B2: 0,6 mg
Vitamin B6: 0,16 mg
Vitamin C: 0 mg
Vitamin E: 25,2 mg
Kalcij: 252 mg
Željezo: 4,1 mg
Kalij: 835 mg
Magnezij: 170 mg
Natrij: 20 mg