Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Bademi: svestrani i ukusni

Bademi se ubrajaju u rod ružovki. Čovjek ga kultivira već oko 4000 godina, a danas se uzgaja pretežito u Kaliforniji, ali i u Pakistanu, Iranu te u području Sredozemlja. Razlikuje se između slatkog i gorkog badema.

Dobro je znati

Badem ima ova različita svojstva 

Bademi u detaljnom prikazu

Slatki bademi imaju cimetnosmeđu, hrapavu kožu te su ustvari oni bademi koji su nam poglavito poznati. Može ih se jesti sirove, ali i upotrebljavati u likerima, marcipanu te jelima s brašnom. Gorki bademi nisu prikladni za sirovu konzumaciju jer sadrže glikozid koji uzrokuje stvaranje cijanovodične kiseline.  Znaš li da bademi iz botaničkog aspekta nisu orašasti plodovi, već takozvano koštuničavo voće?

Ovo se nalazi u bademu

Bademi sadrže velike količine bademova ulja, ali i tragove šećera te vitamina kao što su vitamin A i vitamin E. Također, u velikoj su mjeri sadržane i mineralne tvari. Udio kalcija pri manjoj količini od 100 grama iznosi otprilike 252 miligrama, magnezija 170 miligrama, a kalija, kao najvećeg udjela, 835 miligrama. 


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe badem?

Stablo badema uzgaja se već više od 4000 godina. Područje uzgoja stabla badema pretežito se nalazi u Kaliforniji, području Sredozemlja i Iranu, ali i u Pakistanu i Kini. U pojedinim njemačkim vinogradarskim predjelima dozrijevaju bademi koje su, zajedno s vinom, vjerojatno sa sobom donijeli Rimljani.


Sezona

Kad je sezona badema?

Bademi se ubiru u razdoblju od kolovoza do početka listopada. Međutim, plodovi badema dostupni su tijekom cijele godine. 


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati badem i kako se treba čuvati?

Bademi u detaljnom prikazu

Slatki badem pretežito se upotrebljava za sirovu konzumaciju, ali i za pečenjete u proizvodnji marcipana i likera . Bademi se prije konzumacije kuhaju u vrućoj vodi, zahvaljujući čemu se kožica blago gorka okusa jednostavno može ukloniti. Kada se osuše, mogu se preraditi u brašno ili usitniti, nasjeckati ili naribati. U ovom se obliku upotrebljavaju kao dekoracija ili za pečenje. Na sajmovima je slatki badem dostupan kao omiljeni „prženi badem” karameliziran u šećeru. Bademi bi se morali čuvati na hladnom i suhom mjestu zaštićenom od svjetla.Sastojci

Ovo se nalazi u bademu

Konzumacijom badema tijelo se opskrbljuje važnim vitaminima i mineralnim tvarima. Osim toga, u njima su sadržane zdrave masti, bjelančevine i dijetalna vlakna. One štite srce, mišiće i živce. Antioksidansi sadržani u bademima suzbijaju slobodne radikale. Istraživanja pokazuju da bademi čak mogu sniziti razinu kolesterola u krvi. Također, sadrže veliku količinu folne kiseline, koja je posebno važna tijekom trudnoće.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 583 kcal

Ugljikohidrati: 5,4 g

Bjelančevine: 18,7 g

Masti: 54,1 g

Vitamini

 

Vitamin A: 23 µg

Vitamin B1: 0,22 mg

Vitamin B2: 0,6 mg

Vitamin B6: 0,16 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 25,2 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 252 mg

Željezo: 4,1 mg

Kalij: 835 mg

Magnezij: 170 mg

Natrij: 20 mg