Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Pitomi kesten: aromatični okus

Postoje dvije vrste kestena: pitomi kesten i jestivi kesten. Obje ove vrste blisko su povezane i nemaju gotovo nikakve razlike. Pitomi kesten uzgojen je iz prvobitnog jestivog kestena (plemeniti kesten). U usporedbi s jestivim kestenom nešto je veći i intenzivnijeg okusa. Obje ove vrste imaju orašast o donekle slatkast okus.

Dobro je znati

Pitomi kesten ima ova posebna svojstva 

Pitomi kesten u detaljnom prikazu

Plodovi pitomog kestena nalaze se na stablima visokima do 30 metara. Stablo pitomog kestena preferira kisela i pjeskovita tla uz tek nizak udio vapna ili glinenih minerala. Ovi orašasti plodovi imaju smeđu, drveno-kožnatu ljusku te se mogu pronaći u okruglom obliku koji je spljošten s jedne strane. Oguljeni plod žuto-bjelkaste je boje i obavijen čahurom ploda koja sadrži okruglaste te dva ili tri bočno spljoštena orašasta ploda.

Perzijska riječ „kasutah” u prijevodu znači „suho voće” i izvorni je naziv za jestivu vrstu kestena koju danas poznajemo kao pitomi kesten. Nekoć se ovaj orašasti plod iznimno cijenio zbog svojeg jedinstvenog okusa i vrijednih biljnih masti te se uzgajao u brojnim brdovitim predjelima. Pitomi kesten najčešće se mogao pronaći u regiji između Crnog mora i Kaspijskog jezera.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe pitomi kesten?

Prema zapisima, Armenci su prvi počeli uzgajati stablo plemenitog kestena (pitomi kesten) kako bi mogli raditi s biljnim uljima plodova. Pretpostavlja se da su kasnije Rimljani doveli jestivi kesten u Italiju. Međutim, tek je tijekom srednjeg vijeka dokumentirano da su pojedini monasi u dugačkim radnim smjenama uzgajali široke kulture pitomog kestena i na brdima te brežuljcima. Nakon što se kasnije proširio diljem Europe, ovaj je orašasti plod, uz porast urbanizacije, postajao sve rjeđi.


Sezona

Kada je sezona pitomog kestena?

Razdoblje berbe započinje otprilike početkom listopada. Čim se čahura ploda otvori, pitomi kesten spreman je za ubiranje.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati pitomi kesten i kako se treba čuvati?

Pitomi kesten u detaljnom prikazu

Pitomi kesten najbolje je 20 minuta pržiti u pećnici na limu za pečenje pri 210 Celzijevih stupnjeva. U tu je svrhu jestivi kesten potrebno zarezati nožem. Od pitomog kestena mogu se spremiti juhe i deserti, idealan je za pečenje kruha, kao tijesto za tjesteninu ili palenta.

Ovako se treba čuvati pitomi kesten

Budući da pitomi kesten ima mali udio vlage, brže će se isušiti i lako se kvari. Stoga se treba čuvati na hladnom i tamnom mjestu, idealno u prozračnoj košari. Tako će se plod moći čuvati do tri mjeseca.


Recepti

Što možeš pripremiti od pitomog kestena


Sastojci

Ovo se nalazi u pitomom kestenu

Plemeniti kesten sadrže 50 posto više vode od drugih orašastih plodova. Njihov udio ugljikohidrata iznosi 40 posto. Bogati su bjelančevinama, mastima i brojnim mineralnim tvarima te vitaminima B i C.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 196 kcal

Ugljikohidrati: 41,2 g

Bjelančevine: 3,4 g

Masti: 1,9 g

Vitamini

 

Vitamin A: 4 µg

Vitamin B1: 0,23 mg

Vitamin B2: 0,22 mg

Vitamin B6: 0,35 mg

Vitamin C: 27 mg

Vitamin E: 1,2 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 33 mg

Željezo: 1,4 mg

Kalij: 707 mg

Magnezij: 45 mg

Natrij: 2 mg