Pinjoli: plemenite sjemenke
Pinjoli potječu iz šišarke bora (pinius pinea), stabla čije je stanište sredozemno područje, a koje doseže visinu do 30 metara. Poznati su i pod nazivom „sredozemne borove sjemenke”.
Pinjoli imaju ova posebna svojstva
Duguljasti pinjoli u oguljenu su obliku bež boje te imaju mat sjajnu površinu. Njihov oblik donekle podsjeća na zrna riže, ali oni su deblji i dugački oko dva centimetra. Pinjoli imaju vrlo ukusan, blago krepak okus koji podsjeća i na bademe. Gorka aroma pinjola imat će još intenzivniju i orašastu notu kada se pažljivo zaprže u tavi bez masti. Idealno su prikladni uz mediteranska jela, salatu i pesto. Vrlo su zdravi i sadrže selen, vrijedan element u tragovima. Baš kao i vitamin E, oni štite tjelesne stanice od slobodnih radikala. Potrebno je spomenuti i nezasićene masne kiseline, koje se ubrajaju u zdrave masti te su važne za mozak i stanice.
Skupa slastica
Pinjoli se ubrajaju među najskuplje orašaste plodove na svijetu. Stablo na kojem dozrijevaju mora rasti oko 20 godina dok se ubiranje pinjola ne isplati. Šišarke u kojima se pinjoli nalaze ručno ubiru berači koji se nazivaju „pineros” . Od svih drugih orašastih plodova prvenstveno se razlikuju po tome što su puno mekši.
Odakle izvorno potječu pinjoli?
Pinjoli izvorno potječu iz Azije. Koštice europskog bora potječu iz Španjolske, Portugala, Francuske i Turske. Pri tome je većinom riječ o berbama divljih stabala, što pinjole čini relativno skupima. Povoljnije koštice potječu iz Kine, Koreje ili Afganistana.
Kada je sezona pinjola?
Pinjoli su dostupni tijekom cijele godine. Međutim, ubiru se u razdoblju od listopada do travnja.
Za što se mogu upotrebljavati pinjoli i kako se trebaju čuvati?
Zbog svojeg okusa nalik orasima i visokog udjela masti, u kuhinji su pinjoli omiljen sastavni dio, na primjer, pesta ili jela od riže. Međutim, idealno su prikladni i kao sastojak za pečenje te za upotpunjavanje slastica, sladoleda ili pudinga. Dobro se mogu iskoristiti i kao dodatak salatama, voću i povrću . Naravno, ukusne jezgre mogu se grickati i sirove. Kada ih se blago zaprži na tavi, njihova će se jedinstvena aroma još bolje razviti.
Ovako će pinjoli ostati svježi
Pinjoli se trebaju čuvati na suhom i hladnom mjestu koje je zaštićeno od svjetla. Oguljeni pinjoli ne mogu se dugo čuvati jer se brzo kvare zbog svojeg visokog udjela masti. Pinjoli koji se prodaju oguljeni najčešće se čuvaju u prozirnim vrećicama na kojima se nalazi rok trajanja, a njega je svakako potrebno uvažiti.
Kada se pakiranje otvori, ono bi se u svakom slučaju do daljnje upotrebe moralo čuvati u hladnjaku. Pinjoli s ljuskom obvezno moraju biti suhi i čuvati se na suhom mjestu jer će ih u protivnom napasti plijesan. Kada se to uvaži, pinjoli u ljusci mogu se čuvati otprilike dva ili tri mjeseca.
Ovo se nalazi u pinjolima
Pinjoli su bogati nezasićenim masnim kiselinama, dijetalnim vlaknima i bjelančevinama. Oni mogu štititi naše stanice te jačati kosti i mišiće.
kcal: 674 kcal
Ugljikohidrati: 20,5 g
Bjelančevine: 13 g
Masti: 60 g
Vitamin A: 8 µg
Vitamin B1: 1,3 mg
Vitamin B2: 0,23 mg
Vitamin B6: 0,11 mg
Vitamin C: 2 mg
Vitamin E: 13,7 mg
Kalcij: 12 mg
Željezo: 5,2 mg
Kalij: 600 mg
Magnezij: 235 mg
Natrij: 4 mg