Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Jezgre pistacije: kraljevski užitak

Kraljica od Sabe zasigurno je silno voljela jezgre pistacije jer je ovu slasnu grickalicu navodno proglasila kraljevskim plodom i običnom puku zabranila njegovu konzumaciju. Kod jezgri pistacije riječ je o plodu istoimena stabla.

Dobro je znati

Jezgre pistacije imaju ova posebna svojstva 

Jezgre pistacije u detaljnom prikazu

Jezgre pistacije su, slično kao i bademi, blago slatkastog, ali i pikantnog okusa. Također, dostupne su s ljuskom ili bez nje. Pržena i usoljena varijanta rado služi kao grickalica. Međutim, čiste jezgre pistacije prikladne su i za pečenje ili pak kao sastojak za sladoled i kobasice. Uostalom: samo se ono stablo pistacije smatra „pravom pistacijom” koje nosi cvjetove ženskih ili muških obilježja, a ne obaju.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječu jezgre pistacije?

Jezgre pistacije izvorno potječu iz Irana i Afganistana. Ondje su se uzgajale već u 2. stoljeću prije nove ere. Danas je Iran glavni proizvođač jezgri pistacije. Drugi je najveći proizvođač Kalifornija, a za njome slijedi Turska. Područja uzgoja u Europi također su Grčka, Italija i Španjolska.


Sezona

Kada je sezona jezgri pistacija?

Jezgre pistacije dostupne su tijekom cijele godine. Međutim, ubiru se tijekom rane jeseni. 


Primjena i čuvanje

Za što se mogu upotrebljavati jezgre pistacije i kako se trebaju čuvati?

Jezgre pistacije u detaljnom prikazu

Ako želiš grickati jezgre, prije konzumacije moraš rastvoriti ljusku. Jezgre se većinom jedu pržene i usoljene. Kao sastojak se jezgre pistacije mogu pronaći i u pralinama, pecivu od lisnatog tijesta, sladoledu i kobasicama. Jezgre pistacije prerađuju se u marcipan i, premazane nugatom, upotrebljavaju kao punjenje za Mozart kugle. I u slatkim jelima orijentalne kuhinje predstavljaju omiljen sastojak, na primjer, za baklavu. Jezgre pistacije morale bi se čuvati na hladnom i suhom mjestu zaštićenom od svjetla. Dodatna mogućnost za već oguljene jezgre pistacije jest čuvanje u hladnjaku. Sastojci

Ovo se nalazi u jezgrama pistacije

Jezgre pistacije bogate su nezasićenim masnim kiselinama te se stoga mogu pozitivno odraziti na razinu kolesterola u krvi. Istraživanja su pokazala da se konzumacijom jezgri pistacije može i smršavjeti jer sadrže zdrave masti. Uz 130 miligrama kalcija k tomu jačaju kosti i zube. Ako si često pod stresom, trebaš jesti i jezgre pistacije jer sadrže velike količine vitamina B, triptofana i magnezija. Svakodnevnim grickanjem šake pune jezgri pistacije sprječava se, prema istraživačima iz Toronta, porast razine šećera u krvi. Posljedica je ta što se neće tako skoro ponovno osjećati glad te se manje jede.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 594 kcal

Ugljikohidrati: 11,6 g

Bjelančevine: 20,8 g

Masti: 51,6 g

Vitamini

 

Vitamin A: 25 µg

Vitamin B1: 0,69 mg

Vitamin B2: 0,2 mg

Vitamin B6: 0,25 mg

Vitamin C: 7 mg

Vitamin E: 5,2 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 130 mg

Željezo: 7,3 mg

Kalij: 1020 mg

Magnezij: 160 mg

Natrij: 6 mg