Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Sjemenke lana: male hranjive bombe

Sjemenke lana mala su, tamnosmeđa zrnca koja unose slasnu raznolikost u naše kuhinje. Njihov je okus orašast i pikantan, a mogu se upotrebljavati u salatama, kruhu, žemljicama ili pak žitnim pahuljicama.

Dobro je znati

Sjemenke lana imaju ova posebna svojstva 

Sjemenke lana u detaljnom prikazu

Sjemenke lana tamnosmeđe su boje i ravne. Vrlo su bogate vitaminima, mineralnim tvarima, elementima u tragovima i pršte od esencijalnih nezasićenih masnih kiselina. Potrebno je uzeti u obzir da sjemenke lana sadrže male količine kadmija i cijanovodične kiseline, zbog čega je njihov preporučeni dnevni unos 20 grama.

Neoguljene sjemenke lana bogate su dijetalnim vlaknima

Neoguljene sjemenke lana uljne su sjemenke koje su najbogatije biljnim vlaknima, a ovih vrijednih vlakana sadrže čak do 40 posto – gotovo dvostruko više od svih drugih uljnih sjemenki. Sjemenke lana potiču probavu te istovremeno pomažu u održavanju stabilne razine kolesterola. No to nije sve. One sadrže od 20 do 30 posto životno važnih aminokiselina kao što su arginin, lizin itd.

Ove proteinske tvari mogu se pronaći samo u neoguljenim sjemenkama lana; kod oguljenih sjemenki lana velik dio njih gubi se uklanjanjem ljuske. Svježe sjemenke lana imaju visok udio sluznih tvari, koje su u stanju vezati velike količine vode u crijevima, potaknuti probavu te se usto položiti kao zaštitni sloj na želučanu sluznicu. Tako se nadražena crijeva mogu umiriti te se čak i može spriječiti kolika, prirodno i bez uzimanja lijekova. 


Podrijetlo

Odakle izvorno potječu sjemenke lana?

Sjemenke lana predstavljaju sjemenke biljke lana, koja se uzgajala već prije 5000 godina. Ona je bila važna sirovina za tkanine, prije nego što su njezino mjesto zauzeli pamuk i plastična vlakna. Sjemenke lana vjerojatno izvorno potječu iz Mezopotamije ili Egipta. Danas rastu u suptropskim predjelima s umjerenom klimom. Sjemenke lana uzgajaju se, između ostalog, u Njemačkoj i Mađarskoj, a poglavito u Sjevernoj Americi.


Sezona

Kada je sezona sjemenki lana?

Sjemenke lana dostupne su tijekom cijele godine. Ubiru se 150 dana nakon žetve jer su im čahure tada smeđe i zrele.


Primjena i čuvanje

Za što se mogu upotrebljavati sjemenke lana i kako se trebaju čuvati?

Sjemenke lana u detaljnom prikazu

Sjemenke lana imaju blago orašast okus te se mogu upotrebljavati kao sastojak u žitnim pahuljicama ili pecivima . Preporučuje se uzimanje sjemenki lana u kombinaciji s obilnom količinom tekućine jer inače može doći do zatvora. Sjemenke lana morale bi se čuvati na suhom, hladnom i tamnom mjestu kako se sadržane masti ne bi pokvarile.


Recepti

Što možeš pripremiti od sjemenki lana


Sastojci

Ovo se nalazi u sjemenkama lana

U antici su sjemenke lana bile popularan lijek. One sadrže velike količine dijetalnih vlakana, proteina i nezasićenih masnih kiselina (omega-3 masne kiseline). Osim toga, bogate su vitaminima i važnim mineralnim tvarima. Međutim, ne bi se smjele jesti u količini većoj od 20 grama po danu jer sjemenke lana sadrže male količine kadmija i cijanovodične kiseline.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 376 kcal

Ugljikohidrati: 0 g

Bjelančevine: 24,4 g

Masti: 30,9 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,17 mg

Vitamin B2: 0,16 mg

Vitamin B6: 0,2 mg

Vitamin C: 1 mg

Vitamin E: 1,3 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 198 mg

Željezo: 8,2 mg

Kalij: 725 mg

Magnezij: 90 mg

Natrij: 60 mg