Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Sjemenke bundeve: zdrava grickalica

Sjemenke bundeve su sjemenke bundeve i sadrže sve važne hranjive tvari koje su izrasloj bundevi potrebne. Konzumacija sjemenki svih biljki iznimno je dobra za ljudsko zdravlje. 

Dobro je znati

Sjemenke bundeve imaju ova posebna svojstva

Sjemenke bundeve u detaljnom prikazu

Sjemenke bundeve jestive su sjemenke bundeva. Obavijene su bijelom, čvrstom ljuskom, koja se prije konzumacije mora ukloniti. Same sjemenke imaju zelenkastu boju. Međutim, od više od 800 vrsta bundeve, koliko ih postoji diljem svijeta, uzgaja se samo pet vrsta. U vrtovima se najčešće mogu pronaći obična bundeva ili buća, vrtna bundeva i muškatna bundeva. Voćke pri tome mogu težiti i više od 200 kilograma. Stoga su bundeve biljke s najvećim plodovima uopće. Neovisno o veličini, plod bundeve uvijek sadrži oko 150 sjemenki.

Znaš li već?

Botanički gledano, kod bundeve uopće nije riječ o običnom voću, već o bobičastom voću. Temeljna su karakteristika pri tome sjemenke bundeve koje se nalaze u voćnom mesu. Zbog svoje se ekstremno tvrde ljuske bundeva često naziva i „bobica s oklopom” .


Podrijetlo

Odakle izvorno potječu sjemenke bundeve?

Bundeve su drevne uzgojne biljke koje su čovjeku poznate već više od 12 000 godina. U razdoblju prije otkrića američkih kontinenata nije se pojavljivala izvan njihova područja, no zatim se proširila u sve toplije regije svijeta. Brzom je širenju uvelike doprinio uzgoj koji su ljudi počeli provoditi od 16. stoljeća. Sjemenke bundeve često potječu od štajerske bundeve, koja se uzgaja u Štajerskoj u Austriji. Međutim, sjemenke potječu i iz drugih europskih država, kao što su Mađarska, Slovenija i Rusija, ali i iz Azije.


Sezona

Kada je sezona sjemenki bundeve?

Sušene sjemenke bundeve dostupne su tijekom cijele godine. Sama bundeva ubire se u razdoblju od rujna do studenog te je djelomično dostupna čak i do siječnja.


Primjena i čuvanje

Za što se mogu upotrebljavati sjemenke bundeve i kako se trebaju čuvati?

Sjemenke bundeve u detaljnom prikazu

Sjemenke bundeve mogu se grickati bez dodataka. Međutim, prikladne su i kao sastojak u žitnim pahuljicama te tijekom pečenja kruha i žemljica. Pržene sjemenke bundeve mogu se upotrebljavati u juhama ili salatama. Sjemenke bundeve morale bi se čuvati na suhom i hladnom mjestu te dobro zatvorene. Kako bi se spriječilo stvaranje plijesni ili kvarenje, sjemenke se moraju zaštititi od vlage, svjetla i kisika.


Recepti

Što možeš pripremiti od sjemenki bundeve


Sastojci

Ovo se nalazi u sjemenkama bundeve

Sjemenke bundeve nisu prikladne samo za grickanje, već su usto i zdrave. One sadrže važne hranjive tvari, koje su bogate magnezijem i antioksidansima. Osim toga, sjemenke bundeve sadrže kombinaciju fitosterina, enzima, vitamina i aktivnih tvari koje pomažu posebno pri tegobama s mjehurom i prostatom te ih mogu olakšati.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 565 kcal

Ugljikohidrati: 14,2 g

Bjelančevine: 24,4 g

Masti: 45,6 g

Vitamini

 

Vitamin A: 38 µg

Vitamin B1: 0,22 mg

Vitamin B2: 0,32 mg

Vitamin B6: 0,9 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 4 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 41 mg

Željezo: 12,5 mg

Kalij: 814 mg

Magnezij: 402 mg

Natrij: 18 mg