Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Pekan orah: plod pun bjelančevina

Stablo pekan oraha potječe iz južnih saveznih država SAD-a, a može se pronaći i u Australiji i Meksiku. Znaš li da je stablo pekan oraha čak službeno državno stablo Teksasa? Njegov plod, pekan orah, posebno je popularan zbog suptilnog, orašasto-slatkog okusa.

Dobro je znati

Pekan orah ima ova posebna svojstva 

Pekan orasi u detaljnom prikazu

Duguljasta ljuska pekan oraha ima blag sjaj i glatka je. Zbog svoje se tanke ljuske pekan orasi mogu jednostavno otvoriti, čak i rukom. Stvarna jezgra oraha, dugačka od dva do četiri centimetra, sastoji se – slično kao i kod oraha – od dviju polovica. Tanka, smećkasta kožica oraha može se bez rizika jesti zajedno s plodom. 

Botanički gledano, pekan orasi nisu pravi orašasti plodovi, već koštuničavo voće. Oni su bogat izvor visokokvalitetnih bjelančevina i vrijednih hranjivih tvari, a usto sadrže i brojne vitamine, mineralne tvari te sekundarne biljne tvari. 


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe pekan orah?

Pekan orah izvorno potječe iz južnih dijelova Sjeverne Amerike, dakle, SAD-a i Meksika. Već su sjevernoamerički domoroci, Algonkini, cijenili pekan orah. U to je doba stabala pekan oraha bilo toliko da ono čak nije imalo ni naziv. Stablo može odolijevati temperaturama do -20 Celzijevih stupnjeva, čime je domorodačkom stanovništvu zimi osiguravalo preživljavanje.


Sezona

Kada je sezona pekan oraha?

Plodovi stabla, koje doseže visinu do 30 metara, dozrijevaju u proljeće. Vrijeme berbe seže od listopada do studenog.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati pekan orah i kako se treba čuvati?

Pekan orasi u detaljnom prikazu

Pekan orah često se jede sirov, no iznimno je popularan i pržen ili usoljen. Međutim, pekan orah upotrebljava se i u jelima kao što su palačinke, punjenja za perad ili izravno u umacima i jelima koja se pripremaju u tavi. Zbog svoje mekane ljuske, pekan orah može se bez poteškoća slomiti u drobilici oraha. Ljubiteljima biljnih masti i ulja uvelike se preporučuje ulje pekan oraha. Ono ima intenzivnu aromu po orahu te izvrsno pristaje uz salate, meso i ribu. Kada se pekan orasi čuvaju na suhom i hladnom mjestu, u optimalnim se uvjetima skladištenja mogu čuvati do otprilike godinu dana.


Sastojci

Ovo se nalazi u pekan orahu

Pekan orah iznimno je hranjiv. 100 grama ovih oraha sadrži oko 700 kalorija. Količina nezasićenih masnih kiselina, važnih u slučaju bolesti srca i krvožilnog sustava, iznosi više od 70 posto, a potrebno je spomenuti i ugljikohidrate kao hranu za živčani sustav. U pogledu mineralnih tvari važnih za metabolički sustav i kosti sadržani su kalcij, kalij, željezo, magnezij i fosfor te vitamini B2 i E. Zahvaljujući ekstremno visokom udjelu vitamina B1 (za energiju) i cinka (za tkivo), šaka oraha pokrit će dnevnu potrebu. 

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 703 kcal

Ugljikohidrati: 4,4 g

Bjelančevine: 9,3 g

Masti: 72 g

Vitamini

 

Vitamin A: 3 µg

Vitamin B1: 1 mg

Vitamin B2: 0,04 mg

Vitamin B6: 0,11 mg

Vitamin C: 2 mg

Vitamin E: 7,6 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 130 mg

Željezo: 3,4 mg

Kalij: 604 mg

Magnezij: 160 mg

Natrij: 3 mg