Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Perad: svestrani talent u kuhinji

Perad voli iznimno velik broj ljudi te se, uz svinjetinu i govedinu, najčešće konzumira. Pri tome se krovni pojam „perad” odnosi na patke, purane, kokoši, biserke i golubove, divlje purane, fazane, poljske jarebice, šljuke i prepelice.

Dobro je znati

Perad ima ova posebna svojstva

Meso peradi lako je probavljivo. Udio bjelančevina kod peradi kreće se između 16 i 24 posto, ovisno o pojedinom komadu životinje i vrsti peradi. Uostalom, najveći udio imaju prsa. Međutim, bjelančevine peradi tako su zdrave upravo zbog svojeg sastava. One sadrže gotovo sve aminokiseline koje su potrebne za izgradnju vlastitih proteina u tijelu: pri tome je riječ o visokoj biološkoj vrijednosti.

Razne sorte peradi u detaljnom prikazu

Za velik dio proizvoda od peradi karakteristični su vrlo nizak udio masti te visok udio proteina. Proizvodi od peradi u prosjeku sadrže između 15 i 24 grama proteina na 100 grama te manje od 15 grama masti. Ovisno o dijelu peradi koji se upotrebljava, udio masti katkad se kreće i od oko jednog do pet grama na 100 grama. Baš kao i sva ostala mesa, meso peradi ne sadrži ugljikohidrate. 

Ovo se nalazi u proizvodima od peradi

Također, perad u prosjeku sadrži velike količine kalija, koji je prvenstveno važan za prosljeđivanje signala među ćelijama. U velikim je količinama sadržan i natrij, koji regulira protok tekućina u ljudskom tijelu. Naposljetku, u proizvodima od peradi nalaze se i velike količine magnezija, koje s jedne strane štite od grčenja mišića, dok s druge strane sudjeluju u postupku izgradnje kostiju i zubi. Tijelo od konzumacije peradi također dobiva vitamine B6, B12 i D. Dok je vitamin B6 nadležan za razne metaboličke aktivnosti, vitamin B12 osigurava normalnu funkciju srca i živaca. Usto, vitamin D povećava tjelesnu izdržljivost, jača imunološki sustav te sudjeluje u proizvodnji hormona u ljudskom organizmu.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe perad?

Čovjek već tisućljećima upotrebljava meso peradi kao namirnicu. Kao glavni izvor u tu svrhu ponajprije služi lov. Iz peradi se zatim izravno uklanjaju iznutrice te se priprema iznad otvorene vatre u kotlu za kuhanje. Perad se sve do ranog 18. stoljeća u širokim slojevima stanovništva smatrala luksuznim dobrom.

U skladu s time, perad je dugo vremena bila rezervirana samo za gornji aristokratski sloj. Uslijed profesionalna udomaćivanja i naknadna poljoprivrednog uzgoja životinja, cijene za perad početkom 19. stoljeća toliko su se snizile da si ju je mogao priuštiti i prosječan građanin. Međutim, velik proboj mesa peradi dogodio se tek u razdoblju od početka do sredine 20. stoljeća, pojavom lanaca trgovina i asortimana hlađenih proizvoda koji se u njima nudio.


Sezona

Kada je sezona peradi?

Meso peradi danas se smatra namirnicom koja je dostupna svim skupinama stanovništva, a može se kupiti tijekom cijele godine. U međuvremenu velik dio proizvoda od peradi potječe iz industrijskog uzgoja peradi. 


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati perad i kako se treba čuvati?

Razne sorte peradi u detaljnom prikazu

Proizvodi od peradi upotrebljavaju se za proizvodnju raznih namirnica. Među njih prvenstveno se ubrajaju mesni proizvodi, koji se mogu kupiti svježi ili zamrznuti te zatim kuhati, pržiti te peći u pećnici ili na roštilju. U pogledu toga preporučuje se temeljito zagrijavanje prije konzumacije jer je perad podložna za razmnožavanje salmonele i drugih bakterija, a koje se u najgorem slučaju mogu izravno prenijeti na čovjeka. Također, proizvodi od peradi služe i kao omiljen sastojak u juhama ili varivima te kao mesni prilog u salatama. Popularne su i kobasice od mesa peradi.

Ovako se treba čuvati perad

Meso peradi moralo bi se nakon kupnje brzo odnijeti kući i nastaviti hladiti. Pri tome pazi na rok trajanja koji je naveden na pakiranju. Do njega bi se smjela konzumirati perad koja se čuvala u hladnjaku. Zamrznuta perad ima dulji rok trajanja. U pogledu toga može se orijentirati prema roku trajanja.


Recepti

Što možeš pripremiti od peradi


Sastojci

Ovo se nalazi u peradi

Budući da je meso peradi iznimno niskokalorično i bogato proteinima, a usto sadrži razmjerno malu razinu kolesterola, preporučuje se redovita konzumacija proizvoda od peradi. Vitamini B i D koji su sadržani u mesu peradi k tomu jačaju imunološki sustav tijela te osiguravaju funkciju živčanog sustava i zdravlje metabolizma. Budući da su proizvodi od peradi također bogati mineralnim tvarima, služe kao izvrstan izvor životno važnih minerala.