Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Patka: ukusna tijekom zimskih mjeseci

Otkad čovjek poznaje patku, drži je i uzgaja zbog njezina perja, mesa i jaja koja liježe. Omiljeni dio patke su pačja prsa. Njih odlikuje prsno meso presvučeno kožicom te je, posebno tijekom zimskih mjeseci, posebno popularno kao krepko jelo.

Dobro je znati

Patka ima ova posebna svojstva

Svježa patka u detaljnom prikazu

Patke su srodne guskama, ali njihovo meso sadrži znatno manje masnoće pa samim time i manje kalorija od guščjeg. Znaš li da „pekinška patka” nije samo naziv ukusnog jela, već i naziv za najrasprostranjeniji i mašću najbogatiji tip patke? Također, postoje i leteće patke, među koje se, na primjer, ubraja mošusna patka.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe patka?

Patka izvorno potječe od divlje patke, koja živi u području Sjeverne Amerike, Azije i Europe. Povijesno je potvrđeno da su se prve patke prije nekoliko tisućljeća uzgajale u Kini. Za razliku od toga, u Europi su tek oko 1000 godina prije nove ere bile udomaćene u Grčkoj. Od toga su razdoblja, uzgojem i križanjem, nastale brojne različite vrste patki.


Sezona

Kada je sezona patke?

Patka je udomaćena i uzgaja se tijekom cijele godine. Pačetina je stoga dostupna tijekom svakog godišnjeg doba. Za razliku od toga, divlje patke, koje se ubijaju pucanjem, dostupne su samo tijekom sezone lova, a ona traje od rujna do siječnja. 


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati patka i kako se treba čuvati?

Svježa patka u detaljnom prikazu

Cijela patka relativno je velika životinja, koja je, ovisno o težini patke, dovoljna za do četiri osobe. Za četiri osobe potrebna su od dva do oko 2,5 kilograma pačetine. Uzmi u obzir da veliki dio težine otpada na nejestive dijelove, kao što su kosti. Patka je posebno ukusna kada se u pećnici peče dok ne bude hrskava. 

Mali savjeti za pripremu:

ako naiđeš na badrljicu pera, pokušaj je ukloniti pincetom. Ako naiđeš na mast, odreži je. Ako se u patki nalazi vrećica s iznutricama, ona se mora ukloniti prije pripreme patke u pekaču u pećnici. Vrijeme pripreme razlikuje se ovisno o receptu. Kada tijekom posljednjih pola sata kožicu premažeš medom, ona će biti posebno ukusna i hrskava. 

Ovako se treba čuvati patka 

Svježa pačetina može se u hladnjaku čuvati od dva do tri dana. Zamrznuta patka može se 12 mjeseci čuvati pri temperaturi od -18 Celzijevih stupnjeva. Sa svježe patke mora se ukloniti folija, mora se osušiti tapkanjem i pokriti te, u idealnom slučaju, pri temperaturi hladnjaka od četiri Celzijeva stupnja čuvati zapakirana u foliju za očuvanje svježine. Što je temperatura viša, to će svježe meso brže propasti. U načelu vrijedi sljedeće: svježe meso je, kao što mu naziv govori, svježe te bi se jednako svježe moralo i iskoristiti.


Recepti

Što možeš pripremiti od patke


Sastojci

Ovo se nalazi u patki

Pačetina ima, u usporedbi s mesom druge peradi, relativno nizak udio masti. U usporedbi s guščetinom sadrži tek polovicu njezine masti. Na 100 grama mesa sadržano je 18 grama bjelančevina i 17 grama masti. Zanimljiv je udio mineralnih tvari.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 227 kcal

Ugljikohidrati: 0 g

Bjelančevine: 18,1 g

Masti: 17,2 g

Vitamini

 

Vitamin A: 51 µg

Vitamin B1: 0,3 mg

Vitamin B2: 0,2 mg

Vitamin B6: 0,33 mg

Vitamin C: 7 mg

Vitamin E: 0 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 14 mg

Željezo: 2,5 mg

Kalij: 270 mg

Magnezij: 22 mg

Natrij: 38 mg