Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Guska: aromatična perad

Guske su srodne s patkama, ali imaju veći udio masti od njih. Stoga guske imaju i intenzivniji, aromatičniji okus od drugih vrsta peradi. Meso im je tamno i vrlo mekano. Guska se može cijela pripremati u pećnici ili na roštilju.

Dobro je znati

Guska ima ova posebna svojstva

Svježa guska u detaljnom prikazu

Posebno je popularno guščje pečenje, kod kojeg se ova vrsta peradi cijela priprema u pećnici s različitim punjenjima. Guščje pečenje pri tome ne mora nužno biti samo jelo za slavlja. Međutim, za svakodnevnu se upotrebu guska ne bi trebala posluživati s gustim umacima i knedlama jer bi sve to sadržavalo previše kalorija, a njih tijelo ne može sasvim jednostavno preraditi. Ovu kombinaciju trebalo bi se čuvati za Božić ili Dan sv. Martina. Idealan je prilog guski i svježe, sezonsko povrće ili riža. Također, guščje meso vrlo je ukusno i kada se peče na roštilju.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe guska?

Domaća guska izvorno potječe od sive guske , čije se stanište nalazi u srednjoj Europi. U istočnoj Aziji iz labuđe guske uzgojena je divlja guska i križana s europskom domaćom guskom .


Sezona

Kada je sezona guske?

Klasična sezona guske seže od studenog sve do iza Božića. Međutim, guska je dostupna i tijekom ostatka godine.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati guska i kako se treba čuvati?

Svježa guska u detaljnom prikazu

Gusku je prije pripreme potrebno oprati. Guska s težinom od tri kilograma dovoljna je za četiri osobe. Uzmi u obzir da velik dio težine otpada na nejestive dijelove, kao što su kosti. Guska je posebno ukusna kada se u pećnici peče dok ne bude hrskava.

Mali savjeti za pripremu:

ako naiđeš na badrljicu pera, pokušaj je ukloniti pincetom; također, ako naiđeš na mast, odreži je. Ako se u guski nalazi vrećica s iznutricama, moraš je ukloniti prije pečenja guske. Kada tijekom posljednjih pola sata kožicu premažeš medom, ona će biti posebno ukusna i hrskava.

Ovako se treba čuvati guska

Svježa guščetina može se u hladnjaku čuvati od dva do tri dana. Zamrznuta guska može se 12 mjeseci čuvati pri temperaturi od -18 Celzijevih stupnjeva. Sa svježe guske mora se ukloniti folija, mora se osušiti tapkanjem i pokriti te zapakirati u foliju za čuvanje, u idealnom slučaju, pri temperaturi hladnjaka od četiri Celzijeva stupnja. Što je temperatura viša, to će svježe meso brže propasti. Svježe meso je, kao što mu i naziv govori, svježe. Stoga bi se ono, po mogućnosti, i trebalo brzo obraditi dok je još svježe.


Sastojci

Ovo se nalazi u guski

Meso guske sadrži velike količine željeza i vitamina B2, koji je dobar za metabolizam. Iako je guska masnija od drugih vrsta peradi, sadrži visok udio nezasićenih masnih kiselina, koje snižavaju razinu kolesterola u krvi te jačaju krvožilni sustav.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 342 kcal

Ugljikohidrati: 0 g

Bjelančevine: 15,7 g

Masti: 31 g

Vitamini

 

Vitamin A: 65 µg

Vitamin B1: 0,12 mg

Vitamin B2: 0,26 mg

Vitamin B6: 0,58 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 12 mg

Željezo: 1,9 mg

Kalij: 420 mg

Magnezij: 23 mg

Natrij: 86 mg