Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Kokošje meso: niskokalorični izvor bjelančevina

Kokoš je vjerojatno najčešće upotrebljavano meso peradi. Izvor je velikih količina bjelančevina i kompleksa vitamina B, koji je neizostavan za živčani sustav. Kokoš izvorno potječe iz istočnoazijskog područja, no danas se diljem svijeta konzumira kao iznimno popularna hrana.

Dobro je znati

Kokoš ima ova posebna svojstva

Svježa kokoš u detaljnom prikazu

Kokošje meso vrlo je nemasno. Ukupno gledano, ono sadrži svega oko pet posto masti. Većina te količine nalazi se neposredno ispod kože. Kokošja mast pretežito se sastoji od nezasićenih masnih kiselina, zbog čega je posebno važna tijekom redukcijskih dijeta, pri kojima se unosi mala količina kolesterola i masti. Tamno meso bogato je cinkom, dok svjetlije meso sadrži veće količine kalija i fosfora. Nježnije meso kokoši biserke traženo je u visokoj gastronomiji.

Razlika između kokoši za kuhanje i pečenje

Mužjak kokoši naziva se pijetao ili pjetlić . Često se postavlja pitanje po čemu se kokoš za kuhanje razlikuje od kokoši za pečenje. Kokoš za kuhanje upotrebljava se kao kokoš za juhu, dok se kokoš za pečenje peče. Ali zašto je to tako? Razlog je taj što obje životinje imaju drukčije razdoblje tova, zbog čega se i njihovo meso razlikuje. Kokoš za pečenje tovi se otprilike 30 dana, zbog čega je njezino meso posebno nježno i blago. Za razliku od toga, kokoš za juhu tovi se više od godinu dana i tek se zatim kolje. Njezino je meso žilavije i snažnijeg okusa te je idealno prikladno za lonac za juhu.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe kokoš?

Kokoš potječe od bankiva kokoši iz jugoistočne Azije. Ova divlja kokoš ubraja se u obitelj životinja nalik fazanima.


Sezona

Kada je sezona kokoši?

Kokoši za juhu i kokoši za pečenje dostupne su tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati kokoš i kako se treba čuvati?

Svježa kokoš u detaljnom prikazu

Mužjak kokoši, dakle, pijetao, upotrebljava se za pečenje. Njegovo je meso nježno i blaga okusa. Za razliku od njega, kokoš za juhu upotrebljava se za pripremu juha. Njezino je meso žilavije i snažnijeg okusa, zbog čega se od njega može pripremiti dobar temeljac. Kokoš istovremeno nese jaja. Međutim, to je karakteristika samo posebnih sorti kokoši koje se mogu uzgajati, dakle, posebnih rasa koje su odabrane u tu svrhu.

Ovako se treba čuvati kokošje meso

Svježe kokošje meso može se u hladnjaku čuvati od dva do tri dana. Zamrznuta kokoš može se 12 mjeseci čuvati pri temperaturi od -18 Celzijevih stupnjeva. Sa svježe kokoši mora se ukloniti folija, mora se osušiti tapkanjem i pokriti te, u idealnom slučaju, pri temperaturi hladnjaka od četiri Celzijeva stupnja čuvati zapakirana u foliju za očuvanje svježine. Što je temperatura viša, to će svježe meso brže propasti. Svježe meso je, kao što mu naziv govori, svježe te bi se jednako svježe moralo i preraditi.


Sastojci

Ovo se nalazi u kokoši

Meso kokoši za pečenje sadrži velike količine vitamina B, koji jačaju imunološki i živčani sustav. Također, bogato je važnim željezom, bjelančevinama i cinkom. I kokoš za juhu vrlo je zdrava. U slučaju prehlade, kokošja juha može podariti snagu i dovesti do brzog ozdravljenja. Sadržani cink i bjelančevine imaju dekongestivno i protuupalno djelovanje.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 166 kcal

Ugljikohidrati: 0 g

Bjelančevine: 19,9 g

Masti: 9,6 g

Vitamini

 

Vitamin A: 10 µg

Vitamin B1: 0,08 mg

Vitamin B2: 0,16 mg

Vitamin B6: 0,5 mg

Vitamin C: 3 mg

Vitamin E: 0,1 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 12 mg

Željezo: 1,8 mg

Kalij: 359 mg

Magnezij: 37 mg

Natrij: 83 mg