Puretina: malo masti, puno proteina
Nekoć se puretina nazivala „purica”. Ove životinje teške do 25 kilograma izvorno potječu iz Meksika, odakle su ih pomorci doveli sve do Europe.
Puretina ima ova posebna svojstva
Osobe koje vole jesti meso, no paze na unos hrane s niskim udjelom masti, nipošto neće pogriješiti uz puretinu: ovo meso sadrži malo masti, ali ima velik udio proteina. Međutim, svježa puretina osjetljiva je i lako kvarljiva. Stoga se preporučuje ovo svježe meso pripremiti još tijekom dana kupnje. Puretina je bogata bjelančevinama. To se poglavito odnosi na mekano, bijelo prsno meso. Za razliku od toga, puretina s bataka sadrži više masti, tamnija je i ima intenzivniji okus.
Odakle izvorno potječe puretina?
Purica, koja se naziva i puran ili ćurka , izvorno potječe iz Sjeverne Amerike. Zahvaljujući pomorskoj robnoj razmjeni dospjela je sve do Europe.
Kada je sezona puretine?
Puretina je tijekom cijele godine dostupna kako svježa tako i zamrznuta.
Za što se može upotrebljavati puretina i kako se treba čuvati?
Gotovo svi dijelovi purice mogu se iskoristiti, počevši od purećih bataka, koji se dijele na batak i zabatak, te sve do prsa i krila – svi dijelovi prikladni su za kuhanje. Međutim, purica nije osvojila samo kuhinje jer pureće meso ima prilično značajnu ulogu i kada je riječ o proizvodnji kobasica i šunki. Danas se dimljena pureća prsa nude kako u obliku šunke, tako i u obliku pureće kobasice. Prednost svih ovih kobasica je ta što je riječ o prvenstveno niskokaloričnim namirnicama.
Ovako se treba čuvati puretina
Svježa je puretina osjetljiva i trebala bi se, po mogućnosti, pripremiti još isti dan kada je kupljena. Prije pripreme potrebno je meso kratko isprati pod mlazom vode i zatim ga osušiti. Zamrznuta puretina mora se polako odmrzavati u hladnjaku te zatim također isprati pod mlazom vode i naknadno osušiti.
Ovo se nalazi u puretini
Puretina sadrži brojne vitamine B i važne aminokiseline. Posebno pureća prsa sadrže tek male količine kalorija. Bjelančevine, koje su također izdašno sadržane u mesu, optimalno zasićuju te stoga pomažu pri mršavljenju.
kcal: 157 kcal
Ugljikohidrati: 0 g
Bjelančevine: 20,2 g
Masti: 8,5 g
Vitamin A: 13 µg
Vitamin B1: 0,1 mg
Vitamin B2: 0,18 mg
Vitamin B6: 0,46 mg
Vitamin C: 0 mg
Vitamin E: 2,5 mg
Kalcij: 25 mg
Željezo: 1,4 mg
Kalij: 300 mg
Magnezij: 27 mg
Natrij: 63 mg