Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Puretina: malo masti, puno proteina

Nekoć se puretina nazivala „purica”. Ove životinje teške do 25 kilograma izvorno potječu iz Meksika, odakle su ih pomorci doveli sve do Europe.

Dobro je znati

Puretina ima ova posebna svojstva

Svježa puretina u detaljnom prikazu

Osobe koje vole jesti meso, no paze na unos hrane s niskim udjelom masti, nipošto neće pogriješiti uz puretinu: ovo meso sadrži malo masti, ali ima velik udio proteina. Međutim, svježa puretina osjetljiva je i lako kvarljiva. Stoga se preporučuje ovo svježe meso pripremiti još tijekom dana kupnje. Puretina je bogata bjelančevinama. To se poglavito odnosi na mekano, bijelo prsno meso. Za razliku od toga, puretina s bataka sadrži više masti, tamnija je i ima intenzivniji okus.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe puretina?

Purica, koja se naziva i puran ili ćurka , izvorno potječe iz Sjeverne Amerike. Zahvaljujući pomorskoj robnoj razmjeni dospjela je sve do Europe.


Sezona

Kada je sezona puretine?

Puretina je tijekom cijele godine dostupna kako svježa tako i zamrznuta.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati puretina i kako se treba čuvati?

Svježa puretina u detaljnom prikazu

Gotovo svi dijelovi purice mogu se iskoristiti, počevši od purećih bataka, koji se dijele na batak i zabatak, te sve do prsa i krila – svi dijelovi prikladni su za kuhanje. Međutim, purica nije osvojila samo kuhinje jer pureće meso ima prilično značajnu ulogu i kada je riječ o proizvodnji kobasica i šunki. Danas se dimljena pureća prsa nude kako u obliku šunke, tako i u obliku pureće kobasice. Prednost svih ovih kobasica je ta što je riječ o prvenstveno niskokaloričnim namirnicama.

Ovako se treba čuvati puretina

Svježa je puretina osjetljiva i trebala bi se, po mogućnosti, pripremiti još isti dan kada je kupljena. Prije pripreme potrebno je meso kratko isprati pod mlazom vode i zatim ga osušiti. Zamrznuta puretina mora se polako odmrzavati u hladnjaku te zatim također isprati pod mlazom vode i naknadno osušiti.


Recepti

Što možeš pripremiti od puretine


Sastojci

Ovo se nalazi u puretini

Puretina sadrži brojne vitamine B i važne aminokiseline. Posebno pureća prsa sadrže tek male količine kalorija. Bjelančevine, koje su također izdašno sadržane u mesu, optimalno zasićuju te stoga pomažu pri mršavljenju.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 157 kcal

Ugljikohidrati: 0 g

Bjelančevine: 20,2 g

Masti: 8,5 g

Vitamini

 

Vitamin A: 13 µg

Vitamin B1: 0,1 mg

Vitamin B2: 0,18 mg

Vitamin B6: 0,46 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 2,5 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 25 mg

Željezo: 1,4 mg

Kalij: 300 mg

Magnezij: 27 mg

Natrij: 63 mg