Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Teletina: nemasno meso puno proteina

Teletinom se naziva meso goveda koje je staro nekoliko tjedana ili mjeseci. Tele je jedan od najkvalitetnijih mesnih proizvoda, a u njemu se kriju brojne hranjive tvari i proteini. Ovo nemasno i vlaknasto meso po svojem je okusu idealno prikladno za laganu kuhinju jer je lako probavljivo.

Dobro je znati

Teletina ima ova posebna svojstva

Teletinu je Francuz Alexandre Grimod de la Reynière (1758. – 1837.) zbog iznimne svestranosti prozvao „kameleonom kuhinje”. Prije pripreme mora dozrijevati svega od dva do tri dana jer je vezivno tkivo još mekano i dalje nježno.

Svježa teletina u detaljnom prikazu

Što govori boja mesa

Posebno se visokom kvalitetom odlikuje bijelo ili blago ružičasto teleće meso. Boja je dokaz za to da se životinja uzgajala pravim, a nipošto zamjenskim mlijekom te hranila sijenom. Meso teladi koja je uzgojena prema drukčijim standardima hranjena razlikuje se po ružičasto-crvenoj i svijetloj boji mesa. Osim toga, oblik čuvanja, na primjer, uz dovoljno prostora za kretanje, osigurava crvenkastu boju mesa uslijed povećana taloženja željeza.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe teletina?

Telad vuče svoje podrijetlo, kao i domaće govedo, u skladu s rezultatima genetske studije, od stada turova koje je brojilo svega 80 životinja, a koje su bile pripitomljene prije više od 10 500 godina na Bliskom istoku. Francuska, Italija, Nizozemska, Belgija i Njemačka smatraju se najvažnijim proizvođačima. Glavni su konzumenti Italija i Francuska.


Sezona

Kada je sezona teletine?

Teletina se može kupiti tijekom cijele godine. Krave tradicionalno kote telad tijekom jeseni, ali i proljeća, zbog čega se kasno proljeće smatra najboljim razdobljem za kupnju svježih, visokokvalitetnih proizvoda od teletine.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati teletina i kako se treba čuvati?

Svježa teletina u detaljnom prikazu

Komadi telećeg mesa prema prirodi podsjećaju na one odraslih goveda. Unatoč tome, uslijed različite veličine i razmjerno nježnije strukture teletine, moguće je dospjeti do drukčijih komada i različitih svrha upotrebe:

 • leđa: za medaljone i pečenje cijelih komada
 • vrat: za ragu, gulaš i frikase
 • filet: za medaljone i pečenje cijelih komada
 • lopatica: za ragu, gulaš, frikase, kao komad pečenja s punjenjem ili bez njega
 • kuk: pečenje na roštiju i u pećnici, za rolade, mesno pečenje i mljeveno meso
 • prsa: kuhanje, prženje, za pečenje s punjenjem ili bez njega
 • koljenica: dugačko pečenje, pečenje u jednom komadu, za gulaš i ragu
 • poprečno rebro : kuhanje, prženje, poširanje, za pečenje s punjenjem ili bez njega
 • trbušni pregib: dugačko pečenje, za nadjeve i variva
 • but: but se dijeli na srž, gornji sloj i pisanicu
 • srž: za odreske, komad koji se peče cijeli
 • gornji sloj: za odreske i šnicle
 • pisanica: za pečenje u jednom komadu


Teletina se u načelu treba čuvati u hladnjaku i potrošiti u što kraćem roku.Sastojci

Ovo se nalazi u teletini

Za razliku od govedine, teletina je finije strukture. Ovo niskokalorično meso sastoji se od oko 75 posto vode. Ono raspolaže vrijednim sastojcima pri višim hranjivim vrijednostima, niskim udjelom kalorija i masti te visokokvalitetnom biološkom ocjenom. U 100 grama teletine sadržano je svega 95 kilokalorija, 397 kilodžula, 70 miligrama kolesterola, 20,6 grama proteina i 1,4 grama masti. Udio željeza iznosi 1,4 miligrama.

Nutricionisti preporučuju teletinu i zbog visokog udjela vrijednih proteina. Oni su važni za imunološki sustav te izgradnju stanica, hormona i enzima. Time se podržavaju prijenos živčanih impulsa i izlučivanje masti. Sadržano željezo osnovni je strukturni element crvenih krvnih tjelešaca. U teletini se nalaze vitamini B 1, B 2, B 6 i B 12 te linolna kiselina, baš kao i mineralne tvari magnezij, kalij, kalcij, fosfor i natrij. Svi vitamini i mineralne tvari u teletini podržavaju sve zdrave životne funkcije.