Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Teleća koljenica: idealna za pečenje

Teleća koljenica dobiva se iz prednjeg ili stražnjeg buta teleta. Njezino je meso mekano, ali je prožeto tetivama. Te tetive sastoje se od kolagena, koji se nakon određenog vremena pretvara u želatinu kada se dovoljno dugo kuha ili termički obrađuje.

Dobro je znati

Teleća koljenica ima ova posebna svojstva

Svježa teleća koljenica u detaljnom prikazu

Teleća koljenica pripada potkoljenici teleta i dio je buta. Pri tome je teleća koljenica stražnje potkoljenice puno mesnatija od koljenice s prednje potkoljenice. Tijekom kuhanja ili dugačkog pečenja tetive postaju mekane, što je odlučujući čimbenik za ukus i konzistenciju umaka ili temeljca. U maloprodaji se teleća koljenica najčešće nudi s nožnom kosti, a katkad i narezana na komade noge. U usporedbi sa svinjskom koljenicom, meso teleće koljenice puno je nježnije.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe teleća koljenica?

U Europi se godišnje proizvede 800 000 tona teletine. Pri samom vrhu nalaze se Francuska, Nizozemska, Italija, Belgija i Njemačka. Teleća koljenica potječe od mesa mladih goveda koja nisu starija od godinu dana.


Sezona

Kada je sezona teleće koljenice?

Teleće koljenice dostupne su tijekom cijele godine. Može ih se kupit zamrznute ili svježe.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati teleća koljenica i kako se treba čuvati?

Svježa teleća koljenica u detaljnom prikazu

Teleća koljenica idealna je za pečenje ili pirjanje. Tradicionalna su jela bavarska teleća koljenica i talijansko jelo ossobuco. U Bavarskoj se teleća koljenica peče te poslužuje s umakom od pečenja, salatom od krumpira ili okruglicama od tijesta.

Ovako će uspjeti teleća koljenica

Za pripremu teleće koljenice potrebni su pekač i vrijeme kako bi se osiguralo lagano vrijeme pečenja. Najprije se mora zapržiti povrće i preliti vinom. Zatim se zapržena teleća koljenica s odabranim začinima 4,5 sata peče u pekaču. Kada se meso može jednostavno odvojiti od kosti, koljenica je do kraja pečena. Teleće koljenice trebaju se čuvati pri temperaturi od četiri do sedam Celzijevih stupnjeva. Druga je mogućnost čuvanje teleće koljenice u zamrznutom stanju.


Sastojci

Ovo se nalazi u telećoj koljenici

Teletina ima malo masti i lako je probavljiva. Ona tijelu pruža brojne kvalitetne vitamine, kao što je vitamin B3, koji je važan za pojedine metaboličke procese u našem tijelu. Najvažnije su mineralne tvari kalcij, kalij, magnezij, natrij i fosfor. Dugo pečena teleća koljenica s umakom na 100 grama mesa sadrži 126 kilokalorija i svega 1,4 grama masti.


Recepti

Što možeš pripremiti od teleće koljenice


Nutritivna vrijednost
 

kcal: 98 kcal

Ugljikohidrati: 0 g

Bjelančevine: 20,9 g

Masti: 1,6 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,15 mg

Vitamin B2: 0,23 mg

Vitamin B6: 0,45 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0,3 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 12 mg

Željezo: 3 mg

Kalij: 300 mg

Magnezij: 26 mg

Natrij: 115 mg