Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Teleći file: posebno mekano meso

Teleći filet mali je, ali ukusan dio stražnjeg dijela teleta. Ono predstavlja mišićna vlakna koja se protežu s obje strane kralježnice. Teleći filet tanak je, uzak komad mesa.

Dobro je znati

Teleći filet ima ova posebna svojstva

Svježi teleći filet u detaljnom prikazu

Teleći filet vjerojatno je najmekši dio teleta. To je dio telećeg mesa koji se nalazi s lijeve i desne strane ispod leđa. U načelu se teladi nazivaju mlade životinje različitih životinja koje žive u stadu, na primjer, žirafa, jelena, kitova i goveda. Životinje se tako nazivaju sve dok ne dosegnu životnu dob od godinu dana. Kod mladih goveda u prvom se planu nalazi uzgoj u svrhu proizvodnje mesa. Telad se najvećim dijelom hrani mliječnim proizvodima te ne doseže dob dulju od pet do osam mjeseci. Njihovo je meso posebno nježno jer životinje u toj dobi još nemaju potpuno razvijene mišiće, zbog čega je vezivno tkivo i dalje vrlo mekano.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe teleći filet?

Teleći filet potječe od mesa mladih goveda koja nisu starija od godinu dana. Na samom vrhu proizvodnje nalaze se ove države:

  • Francuska
  • Nizozemska
  • Italija
  • Belgija
  • Njemačka

Sezona

Kada je sezona telećeg fileta?

Teleći filet dostupan je tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati teleći filet i kako se treba čuvati?

Svježi teleći filet u detaljnom prikazu

Teleći filet svestrano je upotrebljiv. Može se pećiu jednom komadu ili u obliku medaljona na tavi ili na roštilju. Međutim, može se pripremati i kao teleće pečenje u pećnici . Tijekom pripreme potrebno je paziti – ne smije se peći predugo. Filet bi se trebao peći dok ne poprimi ružičastu boju jer će u protivnom izgubiti svoj sok i isušiti se. U Italiji se reže na tanke kriške i poslužuje kao carpaccio. Svježi teleći filet može se u hladnjaku čuvati do tri dana. Može se i zamrznuti.


Recepti

Što možeš pripremiti od telećeg fileta


Sastojci

Ovo se nalazi u telećem filetu

Teleći filet ljudskom tijelu pruža brojne kvalitetne vitamine. On sadrži vrijedan vitamin B3, koji je važan za pojedine metaboličke procese u našem tijelu. Osim folne kiseline i nijacina, ne sadrži gotovo nikakve vitamine.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 95 kcal

Ugljikohidrati: 0 g

Bjelančevine: 20,6 g

Masti: 1,4 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,15 mg

Vitamin B2: 0,3 mg

Vitamin B6: 0,56 mg

Vitamin C: 1 mg

Vitamin E: 0,3 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 12 mg

Željezo: 1,4 mg

Kalij: 348 mg

Magnezij: 25 mg

Natrij: 95 mg