Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Teleći kotlet: lako probavljiv

Teletina je iznimno popularna jer je vrlo kvalitetno meso. Sadrži malu količinu masti i vezivnog tkiva, zbog čega je lako probavljiva, ukusna te preporučljiva kao posna hrana i bolesnicima.

Dobro je znati

Teleći kotlet ima ova posebna svojstva

Svježi teleći kotlet u detaljnom prikazu

Za razliku od govedine, teletina je finije strukture. Teletina je svijetloružičaste boje i sadrži sitna vlakna. Zarezano meso vlažno je i sjajno. Ženke i mužjaci jednako su traženi kada je riječ o dobivanju mesa. Tovljeno teleće meso u pravilu je svijetlocrvene ili ružičaste boje te posjeduje granuliranu bijelu koricu masti. 

Teleći kotleti režu se iz prve polovice gornjeg dijela leđa. Ovaj stražnji dio naziva se i komad fileta (slabinski dio) ili komad od bubrega. Upotrebljava se za pojedinačne teleće kotlete ili cijelo kao pečenje od kotleta. Komad od bubrega predviđen je za odreske i pečenja. Teleći kotlet klasik je francuske gurmanske kuhinje. Ovaj kvalitetan komad mesa mekan je i lako probavljiv. Priprema je jednostavna i brza. Jednostavno zapržiti u tavu pri vrućini, a zatim do kraja peći u pećnici. Teleći kotlet sadrži velike količine vitamina B3, koji je važan za metaboličke procese u tijelu.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe teleći kotlet?

U Europi se godišnje proizvede 800 000 tona teletine. Pri samom vrhu nalaze se Francuska, Nizozemska, Italija, Belgija i Njemačka. Teleći kotlet potječe od mesa mladih goveda koja nisu starija od godinu dana.


Sezona

Kada je sezona telećeg kotleta?

Teletina se može kupiti tijekom cijele godine. 


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati teleći kotlet i kako se treba čuvati?

Svježi teleći kotlet u detaljnom prikazu

Teleći kotlet prži se u tavi zajedno s češnjakom i začinskim biljem . Meso će biti posebno mekano i ukusno kada se samo kratko zaprži i zatim pusti da se blago peče. Svježi teleći kotlet može se u hladnjaku čuvati do tri dana. Druga mogućnost čuvanja jest zamrznuti kotlet.


Sastojci

Ovo se nalazi u telećem kotletu

Teleći kotlet ljudskom tijelu pruža brojne kvalitetne vitamine. On sadrži vrijedan vitamin B3, koji je važan za pojedine metaboličke procese u našem tijelu. Najvažnije su mineralne tvari kalcij, kalij, magnezij, natrij i fosfor.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 112 kcal

Ugljikohidrati: 0 g

Bjelančevine: 21,1 g

Masti: 0,2 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,14 mg

Vitamin B2: 0,26 mg

Vitamin B6: 0,4 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0,6 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 13 mg

Željezo: 2,1 mg

Kalij: 369 mg

Magnezij: 16 mg

Natrij: 93 mg