Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Teleća jetra: dragocjen izvor željeza

Teleća jetra dio je iznutrica teleta. Meso teleće jetre ima svijetlosmeđu boju i glatku strukturu. Vrlo je mekano i skuplje od goveđe jetre. Udio hranjivih tvari u telećoj jetri sastoji se od 19,2 grama bjelančevina, 4,1 grama masti i 130 kilokalorija na 100 grama.

Dobro je znati

Teleća jetra ima ova posebna svojstva

Svježa teleća jetra u detaljnom prikazu

Metabolički procesi i detoksikacija tijela provode se s pomoću jetre. Također, ona izlučuje žuč, potrebnu za probavljanje masti, zbog čega jetra može imati i gorak okus. Konzumacija teleće jetre korisna je u slučaju manjka željeza jer se u njoj nalaze velike količine željeza. Nekoć se anemičnost liječila prehranom bogatom jetrom. Osim toga, teleća jetra sadrži velike količine vitamina C i E, ali i važan vitamin B3 i vitamin B12 sadržani su u jetri.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe teleća jetra?

Teleća jetra potječe od mesa mladih goveda koja nisu starija od godinu dana. Na samom vrhu proizvodnje nalaze se ove države:

  • Francuska
  • Nizozemska
  • Italija
  • Belgija
  • Njemačka

Sezona

Kada je sezona teleće jetre?

Teleća jetra dostupna je tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati teleća jetra i kako se treba čuvati?

Svježa teleća jetra u detaljnom prikazu

Teleća jetra rado se prži, ali se može i kuhati na pari . Pripazite na to da se meso ne peče na prevrućoj temperaturi i ne predugo. Tako će teleća jetra ostati ugodno mekana u pogledu konzistencije. Odmrznuta teleća jetra posebno je prikladna za jetrenu paštetu i jetrene knedle jer njezino meso postaje nešto čvršće postupkom zamrzavanja.

Ovako se treba čuvati teleća jetra

Teleća jetra vrlo je osjetljivo meso koje se lako može pokvariti. Ona se može hladiti pri temperaturi od četiri do šest Celzijevih stupnjeva u hladnjaku te ondje čuvati od dva do tri dana. Vrlo osjetljiva teleća jetra nipošto se ne bi smjela čuvati dulje od tri dana. Nakon što se vakuumira, svježa teleća jetra može se zamrznuti i čuvati najviše šest mjeseci. Odmrzavanje bi se uvijek moralo provoditi u hladnjaku.


Sastojci

Ovo se nalazi u telećoj jetri

Teleća jetra sadrži posebno velike količine vitamina A, koji se ubraja u vitamine koji otapaju masti. Taj je vitamin važan za oči i kožu te za kosti i zube. Također, teleća jetra sadrži vitamin B, velike količine željeza i ostale mineralne tvari. Uzmi u obzir: udio kolesterola u iznutricama viši je nego u mišićnom mesu


Recepti

Što možeš pripremiti od teleće jetre

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 130 kcal

Ugljikohidrati: 4,1 g

Bjelančevine: 19,2 g

Masti: 4,1 g

Vitamini

 

Vitamin A: 21 900 µg

Vitamin B1: 0,28 mg

Vitamin B2: 2,61 mg

Vitamin B6: 0,9 mg

Vitamin C: 35 mg

Vitamin E: 0,2 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 9 mg

Željezo: 7,9 mg

Kalij: 316 mg

Magnezij: 19 mg

Natrij: 87 mg