Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Teleći odrezak: mekan i ukusan

Telećim odrescima nazivaju se komadi koji su debeli cijeli centimetar te se režu poprečno od fileta, rebrenog dijela i prvenstveno pisanice teleta.

Dobro je znati

Teleći odrezak ima ova posebna svojstva

Svježi teleći odrezak u detaljnom prikazu

Teleći odrezak tanko je narezan komad mesa bez kostiju. Prosječna težina iznosi od 120 do 150 grama. Ima vlažan i sjajan izgled te je čvrste konzistencije. Teleći odrezak može se pripremati na razne načine, ovisno o ukusu i regiji. Međutim, teleći odrezak najčešće se peče posut krušnim mrvicama. S obzirom na to da su komadi odreska toliko tanki, moraju se pržiti pri vrlo visokoj temperaturi. Kada se teleći odrezak pospe krušnim mrvicama, tijekom posluživanja ne bi se smio preliti tekućinom nastalom tijekom prženja ni umakom jer bi se time hrskavi vanjski sloj omekšao.

Na temelju čega mogu prepoznati dobru kvalitetu

Visokokvalitetan teleći odrezak može se prepoznati po boji. Meso bi moralo biti svijetloružičaste boje. Što je boja mesa tamnija, to je životinja bila starija, a to su čvršća i mesna vlakna. Kada je svjež, teleći odrezak ima vlažan i sjajan izgled te se odlikuje određenom čvrstoćom. Kada se utisne prstima, udubine će neko vrijeme biti vidljive.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe teleći odrezak?

U Europi se godišnje proizvede 800 000 tona teletine. Pri samom vrhu nalaze se Francuska, Nizozemska, Italija, Belgija i Njemačka. Teleći odrezak potječe od mesa mladih goveda koja nisu starija od godinu dana.


Sezona

Kada je sezona telećeg odreska?

Teleći odrezak dostupan je tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se mogu upotrebljavati teleći odresci i kako se trebaju čuvati?

Svježi teleći odrezak u detaljnom prikazu

Tradicionalno se poslužuju sljedeća jela s odrescima od teletine:

  • bečki odrezak
  • minhenski odrezak
  • Cordon bleu
  • odrezak á la Holstein
  • Piccata
  • odrezak u vrhnju
  • Saltimbocca

Upravo za „bečki odrezak” puno ljudi pretpostavlja da se sastoji od svinjetine. Međutim, to nije točno. Originalni „bečki odrezak” priprema se od teletine. Za sva ostala jela najviše se može reći da su pripremljena „na bečki način”.

Ovako se trebaju čuvati teleći odresci

Svježi teleći odrezak ne smije se čuvati dulje od tri do pet dana u hladnjaku te bi se morao zapakirati u plastične kutije. Meso se može položiti i u mlijeko . Svježi teleći odresci mogu se i zamrznuti. Odmrzavanje bi se naknadno moralo provoditi u hladnjaku.


Recepti

Što možeš pripremiti od telećeg odreska


Sastojci

Ovo se nalazi u telećem odresku

Teleći odrezak ljudskom tijelu pruža brojne kvalitetne vitamine. On sadrži vrijedan vitamin B3, koji je važan za pojedine metaboličke procese u našem tijelu. Najvažnije su mineralne tvari kalcij, kalij, magnezij, natrij i fosfor. Teleći odrezak ima nizak udio masti, a na 100 grama mesa sadržano je oko 100 kilokalorija.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 99 kcal

Ugljikohidrati: 0 g

Bjelančevine: 20,7 g

Masti: 1,8 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,18 mg

Vitamin B2: 0,3 mg

Vitamin B6: 0,46 mg

Vitamin C: 1 mg

Vitamin E: 0,3 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 15 mg

Željezo: 3 mg

Kalij: 355 mg

Magnezij: 26 mg

Natrij: 83 mg