Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Začinsko bilje: savršen dodatak jelima

Kuhinjsko začinsko bilje obuhvaća cijeli niz biljki koje se mogu upotrebljavati svježe ili sušene kao začini za topla i hladna jela. Poznato je začinsko bilje ružmarin, peršin ili origano. Kako bi izbor bio jednostavniji, ono je dostupno i u gotovim mješavinama začinskog bilja. 

Dobro je znati

Začinsko bilje ima ova posebna svojstva

Čovjek od prapovijesti miješa razno začinsko bilje s hranom. Pri tome može biti riječ o korijenju, peteljkama, listovima, cvjetovima, plodovima, sjemenkama, kori ili drugim dijelovima začinskog bilja. Začinsko bilje u prirodi većinom raste na poroznim tlima bogatim vapnom i humusom. Suviše vlažno tlo, tlo bogato hranjivim tvarima ili prekomjerno gnojeno ilovasto tlo nije optimalno. Unatoč tome, većinom se može uzgajati u vlastitu vrtu ili čak na prozorskoj klupčici. 

Začinsko bilje u detaljnom prikazu

Ove su sorte posebno omiljene

Prvenstveno je omiljeno začinsko bilje Provanse, među koje se, između ostalog, ubrajaju timijan, ružmarin, vrtni čubar i mažuran. Francuskog je podrijetla i fino začinsko bilje, koje obuhvaća vlasac, krasuljicu, peršin i gorušicu. Ono se dobro može kombinirati s juhama, šampinjonima ili omletima.

Po ovome ćete prepoznati svježe začinsko bilje

Svježe začinsko bilje prepoznat ćete po tome što na njemu nema mrlja, što su izbojci i peteljke čvrsti na dodir i što ne vise mlohavo. Listovi začinskog bilja moraju svjetlucati i ne smiju biti međusobno slijepljeni. Aroma bi se laganim trljanjem biljke morala moći intenzivno nanjušiti. Kada se prstom prijeđe preko listova ili peteljki, bilje se može kušati.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe začinsko bilje?

Brojno začinsko bilje izvorno potječe iz područja Sredozemlja te je naviknuto na visoke temperature, pregršt sunčeva svjetla te blaže zime. Začinsko bilje stoga propisuje brojne uvjete u pogledu svoje lokacije. Unatoč tome, često se može uzgajati u vlastitu vrtu ili pak na balkonu.


Sezona

Kada je sezona začinskog bilja?

Većina začinskog bilja dostupna je u maloprodaji tijekom cijele godine. Ovisno o vrsti, njegova se sezona razlikuje. Peršin je dostupan od svibnja do prvog mraza, kopar od svibnja do studenog, ljupčac od ožujka do lipnja, origano od svibnja do listopada, kadulja od ožujka do rujna, krasuljica od travnja do rujna, kreša od travnja do listopada, a mažuran od svibnja do listopada.


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati začinsko bilje i kako se treba čuvati?

Svježe začinsko bilje u detaljnom prikazu

Začinsko bilje služi upotpunjavanju okusa brojnih jela i salata. Kada se začinsko bilje doda tijekom postupka kuhanja ili prženja, velike i aromatične vrste moraju se dodati pri početku, među koje se ubrajaju lovor, timijan, ružmarin i čili. Finije i osjetljivije začinsko bilje moralo bi se dodati pri kraju postupka pripreme. Među njih ubrajaju se bosiljak i tušt. U slučaju prekomjernog zagrijavanja, određeno začinsko bilje, primjerice curry, može postati gorko.

Međutim, začinsko bilje ne mora se koristiti samo kao prilog jelima, već nudi bogat izbor i u obliku čaja. Paleta seže od jednostavnih biljnih čajeva, koji se spravljaju isključivo za užitak, sve do medicinskih mješavina, koje mogu pomoći pri gotovo svim oblicima tegoba. Svježe začinsko bilje može se čuvati u hladnjaku, za razliku od sušenog, koje se mora čuvati na tamnom i suhom mjestu.Sastojci

Ovo se nalazi u začinskom bilju

Ljekovito bilje ima dugačku tradiciju. Od začinskog bilja mogu se proizvesti čajevi, preljevi, ekstrakti, tinkture i ljekovite masti. Bosiljak potiče probavu, ublažava grčeve i umiruje. Paprena metvica pozitivno utječe na žučni mjehur, ublažava bolesti dišnih putova te suzbija želučane i crijevne tegobe. Matičnjak ima antibakterijska svojstva i umirujuće djelovanje.