Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Vlasac: savršena nadopuna brojnim jelima

Vlasac se ubraja među najpopularnije vrtno bilje. On pripada botaničkoj obitelji lukovki te se odlikuje blagim okusom nalik luku. Višegodišnja začinska biljka izvor je brojnih vitamina, posebice vitamina C, mineralnih tvari i eteričnih ulja. 

Dobro je znati

Vlasac ima ova posebna svojstva

Svježi vlasac u detaljnom prikazu

Vlasac (Allium schoenoprasum) se već tijekom srednjeg vijeka uzgajao u Europi, Aziji i Sjevernoj Americi. Također, naziva se „travnati vlasac” ili „rezana trava”. Kao višegodišnja lukovica vlasac tvori uske, tamnozelene i do oko 30 centimetara dugačke nadzemne cjevaste listove, koji nakon rezanja uvijek iznova izrastaju. Prije izrastanja cvijeta ljubičaste ili bijele boje, okus vlasca karakteristično je sličan okusu luka, blago oštar i pikantan. Srodnik vlasca jest kineski vlasac, koji se ravnijim listovima i izraženim lukovicama barem vizualno razlikuje od klasičnog vlasca. Kao srodnik poriluka, ovaj klasični začin izvrsno pristaje brojnim krepkim jelima.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe vlasac?

Podrijetlo vlasca je u središnjoj Aziji. No vlasac se i u Europi uzgaja od srednjeg vijeka. Također, raste u Aziji i Sjevernoj Americi. Jeste li znali da se vlasac prije nekoliko stoljeća zbog svojih antiseptičkih svojstava polagao i na porezotine i ratne rane? 


Sezona

Kada je sezona vlasca?

Vlasac ubran iz uzgoja na otvorenom dostupan je od početka svibnja do kraja listopada. Do početka naknadne berbe iz uzgoja na otvorenom vlasac zatim raste u staklenicima. Vlasac se također može uzgajati zasebno, na toplom, osunčanom ili polusjenovitom mjestašcu na balkonu ili na prozorskoj klupčici. Kada se vlasac iz lončanice ubere na točan način, uvijek će iznova rasti. U tu svrhu zemlja ne bi smjela biti suviše suha ni vlažna, a usto uvijek mora ostati mali ostatak.


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati vlasac i kako se treba čuvati?

Svježi vlasac u detaljnom prikazu

Vlasac se sjecka i svojim malim udjelom ulja češnjaka dodaje salatama, juhama, svježem siru, kruhu premazanom maslacem, raguima, jelima od jaja, kao što su kajgana i omleti, te jelima s ribom i morskim plodovima podaruje pikantnu notu i obilne količine vitamina C. Bijele, a posebice purpurne nakupine cvjetova, koje će se u cijelosti iskazati i u ukrasnom vrtu, također se mogu upotrebljavati kao začin za svježe salate. Međutim, cvjetovi će izrasti samo ako se vlasac nije ubrao. Vlasac se može upotrebljavati isključivo sirov jer će inače, kuhan na pari ili čak skuhan, izgubiti svoju začinsku snagu.

Ovako će vlasac ostati svjež

Svježi vlasac trajat će oko tjedan dana. Pri tome metoda stavljanja svežnja vlasca u običnu čašu vode nije optimalna metoda čuvanja. Dulje će trajati ako se nakon ispiranja i sušenja otresanjem čuva u plastičnoj vrećici u hladnjaku.Sastojci

Ovo se nalazi u vlascu

Svježe narezan, vlasac raspolaže različitim mineralnim tvarima i vitaminima, kao što je vitamin C.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 27 kcal

Ugljikohidrati: 1,6 g

Bjelančevine: 3,6 g

Masti: 0,7 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,14 mg

Vitamin B2: 0,15 mg

Vitamin B6: 0,42 mg

Vitamin C: 47 mg

Vitamin E: 1,6 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 129 mg

Željezo: 1,6 mg

Kalij: 434 mg

Magnezij: 44 mg

Natrij: 3 mg