Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Peršin: mala biljka, velik okus

Peršin je široko rasprostranjeno kuhinjsko bilje te dvogodišnja biljka, koja izvorno potječe s juga Europe te je bila poznata već tijekom antičkih vremena jer su ga . Grci smatrali svetom biljkom.

Dobro je znati

Peršin ima ova posebna svojstva 

Svježi peršin u detaljnom prikazu

Peršin (Petroselinum crispum) ima korijen nalik repi, iz kojega rastu glatke stabljike. Visina rasta iznosi između 30 i 90 centimetara, a listovi su tamnozelene boje. Postoje glatki i kovrčavi listovi, pri čemu se kovrčave sorte dijele na tri skupine:

  • grubo do srednje fino
  • fino do vrlo fino
  • posebno kovrčavo

 

Osim lisnatog peršina, u vrtovima se danas može pronaći i korijenski ili gomoljasti peršin. On je nalik peršinu, no njegovi su listovi veći. I korijenski je peršin dvogodišnja biljka te se, poput lisnatog peršina, ubraja u obitelj štitarki.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe peršin?

Peršin potječe s područja Mediterana, izvorno iz Maroka, Alžira i Tunisa. Odatle se proširio središnjom Europom. Ova biljka, koja sporo raste, preferira svježa tla bogata hranjivim tvarima i najbolje uspijeva na polusjenovitim ili pak osunčanim lokacijama. Ako nemaš vrt, peršin možeš posijati i u lončanici, no tijekom zalijevanja moraš paziti kako biljka ne bi bila suviše suha ni vlažna, a inače će izvrsno uspijevati u lončanicama na balkonu i na prozorskoj klupčici.


Sezona

Kada je sezona peršina?

Peršin je kultivirana biljka i raste vrlo sporo. Od sredine ožujka može se posijati u zemlju pod otvorenim nebom, a u vrtu se može posaditi biljka koja je prethodno rasla u stanu ili u stakleniku. Peršin cvate u lipnju/srpnju, a korijen se može ubirati u ožujku ili listopadu/studenom. U načelu se ovo bilje može rezati tijekom cijele godine jer će u svakom trenutku ponovno izrasti. Sjemenke peršina otrovne su i ne mogu se konzumirati. 


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati peršin i kako se treba čuvati?

Svježi peršin u detaljnom prikazu

Bez obzira je li riječ o amaterskim ili vrhunskim kuharima, svi oni rado upotrebljavaju peršin za pripremu jela. Bilo da je riječ o začinjavanju juha ili pljeskavica ili posipanju po ribi ili krumpiru – peršin je uvijek ukusan. Rado se kuha ili upotrebljava u sirovu obliku ili za ukrašavanje. Može se konzumirati svježe ubran iz vrsta ili pak zamrznuti u okviru zimnice. Sušeni peršin ima gotovo neograničeno trajanje, dok će svježi peršin, kada se hladi, ostati svjež otprilike tjedan dana.Sastojci

Ovo se nalazi u peršinu

Peršin ne bi smio nedostajati ni u kojem začinskom vrtu jer brojnim jelima podaruje dobru i intenzivnu aromu, i u sirovu obliku ima izvrstan okus, a usto je i iznimno zdrav. 

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 50 kcal

Ugljikohidrati: 7,4 g

Bjelančevine: 1,8 g

Masti: 0,4 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,14 mg

Vitamin B2: 0,3 mg

Vitamin B6: 0,2 mg

Vitamin C: 10 mg

Vitamin E: 1,7 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 245 mg

Željezo: 5,5 mg

Kalij: 1000 mg

Magnezij: 41 mg

Natrij: 33 mg