Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Ružmarin: neizostavan u kolekciji začina

Ružmarin se zasigurno može pronaći u većini začinskih vrtova i kuhinja. Već je u prvom stoljeću nakon Krista iz područja Sredozemlja donesen u Srednju Europu. Ružmarin se može prepoznati po uskim, zimzelenim iglicama. Sada ćete saznati više o ovom klasiku.

Dobro je znati

Ružmarin ima ova posebna svojstva

Svježi ružmarin u detaljnom prikazu

Ružmarin je začin iz obitelji biljaka metvice, koji se može uvrstiti u rod kadulja te koji raste na zimzelenim grmovima. Iglice ružmarina rastu izravno na njegovim granama. Karakteristični su njihova tvrdoća i miris. Vrijeme cvata seže od ožujka do svibnja, a u rijetkim slučajevima i sve do rujna. 

Grmovi ružmarina dosežu visinu između 40 i 70 centimetara. Ružmarin se može nabaviti u obliku lista ili sitno mljevenih listova. Po okusu ima blago gorku notu, a koja najopćenitije podsjeća na okus kamfora ili eukaliptusa. Miris ružmarina intenzivan je i podsjeća na smreku ili tamjan.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe ružmarin?

Budući da je kod ružmarina riječ o tradicionalnom mediteranskom začinu, pretpostavlja se da vuče podrijetlo s toga područja. Prvi se put ružmarin spominje poglavito u Maroku te u Rimskom Carstvu. Međutim, u međuvremenu se ružmarin proširio diljem Sredozemlja te se danas poglavito uzgaja u Španjolskoj, Italiji, Maroku, Meksiku, SAD-u i Engleskoj. Prvobitni naziv ružmarina potječe iz latinskog. U tomu je jeziku došlo do stapanja dviju riječi „Ros” („rosa”) i „Marinus” („more”). Ružmarin u prirodnom obliku raste u blizini obala i na sunčanim obroncima Sredozemlja.


Sezona

Kada je sezona ružmarina?

Sezona ružmarina poglavito traje od travnja do rujna; dakle, on je klasičan ljetni začin i savršeno pristaje laganim jelima. Zbog činjenice da se velik dio žetve ružmarina izravno suši i stoga čini dulje upotrebljivim, ružmarin je dostupan tijekom cijele godine. Kupiti se može u obliku sušenih listova ružmarina ili sitno mljeven.


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati ružmarin i kako se treba čuvati?

Svježi ružmarin u detaljnom prikazu

Kod ružmarina riječ je o tipičnom talijanskom i španjolskom mediteranskom začinu, čije se usitnjene iglice/listovi upotrebljavaju kao začin za krepka jela, na primjer, mesna, riblja ili povrtna jela. Ružmarin se tipično upotrebljava za topla i kuhana jela jer se njegova divna mediteranska aroma pojavljuje tek snažnim zagrijavanjem. Ružmarin se može konzumirati sirov, kuhan, pržen ili pečen. Za upotrebu je dovoljno priložiti sušene grančice ružmarina dotičnom jelu ili ga posipati mljevenim listovima. Svježi ružmarin trajat će oko tjedan dana.Sastojci

Ovo se nalazi u ružmarinu

Ružmarin prvenstveno potiče krvotok i ima antibakterijsko djelovanje, zbog čega se preporučuje i u slučaju napetosti mišića i oslabjela krvotoka. Osim toga, u ružmarinu se kriju brojne tvari koje imaju osnažujuć i poticajan utjecaj na ljudsku psihu, zbog čega se redovita konzumacija ružmarina preporučuje poglavito tijekom zimskih mjeseci.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 99 kcal

Ugljikohidrati: 13,5 g

Bjelančevine: 1,4 g

Masti: 4,4 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,1 mg

Vitamin B2: 0 mg

Vitamin B6: 0 mg

Vitamin C: 29 mg

Vitamin E: 0,1 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 370 mg

Željezo: 8,5 mg

Kalij: 280 mg

Magnezij: 64 mg

Natrij: 15 mg