Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Menta: osvježavajuće svestrana

Menta je nevjerojatno svestrano bilje. Ukusna je kao čaj, u osvježavajućim pićima ili koktelima, daruje posebnu notu mesnim i ribljim jelima te upotpunjava slatka jela. 

Dobro je znati

Menta ima ova posebna svojstva

Svježa menta u detaljnom prikazu

Naziv biljke mente dolazi od latinske riječi „menta”, koja je pak izvedena iz imena grčke nimfe Minthe. Nju je, prema legendi, Perzefona, supruga Hada, zbog ljubomore pretvorila u grm. Bez obzira na legendu, činjenica jest da menta čovječanstvo oduševljava već nekoliko tisućljeća.

Sve mente u listovima mente sadrže eterična ulja, najčešće mentol. On je odgovoran za svjež okus u ustima ili svjež osjećaj na koži. Poznato je otprilike 30 različitih sorti ovog bilja, a većina njih nastala je iz prirodnih križanja. Najpoznatiji je među tim hibridnim oblicima paprena metvica, koja se naziva i engleskom mentom. Ostale su poznate sorte:

  • obična metvica („Spearmint”)
  • zelena metvica
  • marokanska metvica 
  • čokoladna metvica

Podrijetlo

Odakle izvorno potječe menta?

Podrijetlo mente ne može se jednoznačno utvrditi. Ova biljka vjerojatno potječe s Dalekog istoka. Već su drevnim Egipćanima i Rimljanima bila poznata ljekovita svojstva ove biljke. Menta najbolje uspijeva na vlažnim, hranjivim tlima. Stoga je ona raširena diljem sjeverne polutke Zemlje, poglavito u umjerenim klimatskim zonama Europe, jugozapada Azije, sjevera Afrike i Sjeverne Amerike. Međutim, ova biljka danas se pojavljuje na svim kontinentima.


Sezona

Kada je sezona mente?

Menta se ubire od proljeća do jeseni, većinom između svibnja i listopada. Najjače djelovanje listovi imaju neposredno prije cvata biljke. Kako listovi, tako se i cijele stabljike mogu upotrebljavati svježe ili sušene.


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati menta i kako se treba čuvati?

Svježa menta u detaljnom prikazu

Mogućnosti upotrebe mente gotovo su neograničene. Zbilja svatko zna za čaj od paprene metvice. Međutim, menta i salatnim preljevima podaruje posebnu notu te se izvrsno može kombinirati s janjetinom ili svinjetinom. Menta je važan sastavni dio u brojnim jelima, ali i u chutneyju i umacima engleske, arapske i indijske kuhinje. U kombinaciji sa šećerom, menta će razviti svoju punu aromu u slatkim jelima od sladoleda do čokolade. Njezin svjež, pikantan okus aromatizirat će kako vodu tako i ledeni čaj ili koktele. A listovi mente izvrsno su prikladni i kao otmjena dekoracija.

Ovako treba čuvati mentu

Svježa menta ostat će nekoliko dana svježa u hladnjaku kada se drži u čaši za vodu ili zamotana u vlažnu kuhinjsku krpu. Ako je ne želiš odmah iskoristiti, možeš cijele ili nasjeckane komade zamrznuti s malom količinom vode u posudama za led ili ih jednostavno osušiti. Sastojci

Ovo se nalazi u menti

Menta je ljekovita biljka koja se upotrebljava već nekoliko tisućljeća, a koja se, između ostalog, upotrebljava pri upalama u prostoru usta ili u slučaju glavobolje. U menti se kriju brojne vitalne tvari, kao što je vitamin K, koji je važan za razrjeđivanje krvi i strukturu kostiju. Također, visok udio vitamina E, različitih vitamina B i vitalnih tvari čine mentu pravom ljekovitom biljkom.