Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Dragusac: odličan izvor hranjivih tvari

Dragušac je biljka iz obitelji krstašica. Naziva se i ljekovita potočarka, raste u obilnim količinama i danas se uzgaja gotovo diljem svijeta. Preferira sunčane ili polusjenovite pozicije, a za rast su mu potrebne vode koje obiluju hranjivim tvarima. Često se pojavljuje na izvorima, uz potoke i jezera jer preferira vlažno tlo bogato humusom.

Dobro je znati

Dragušac ima ova različita svojstva

Svježi dragušac u detaljnom prikazu

Postoji nekoliko vrsta dragušca. Najviše se koristi kao začin u kuhinji i raste u kućnom vrtu te u zdjelicama i posudama na prozorskoj dasci. Po okusu je ljekovita potočarka povezana s poznatijim vrtnim dragušcem, no smatra se manje aromatičnom. Ljekovita potočarka ima blago pikantan i osvježavajući okus.

Za njega je zaslužan glikozid ulja gorušice glukonasturtin. Glikozidi ulja gorušice kemijski su spojevi koji, u svojstvu sekundarnih biljnih tvari, podaruju gorak, kiselkast ili pikantan okus vrstama povrća kao što su gorušica ili rotkvica. To svojstvo ograničava kulinarsku upotrebu dragušca na začinjavanje ili ukrašavanje.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe dragušac?

Dragušac izvorno potječe s jugozapada Azije. Već je u drevnoj Grčkoj bio poznat kao začinska i ljekovita biljka.


Sezona

Kada je sezona dragušca?

Dragušac raste za svega deset dana i dostupan je tijekom cijele godine.


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati dragušac i kako se treba čuvati?

Svježi dragušac u detaljnom prikazu

Tijekom pripreme jela dragušac se prvenstveno upotrebljava u salatama i juhama kako bi im podario posebnu notu okusa ili dodatnu pikantnost. Za razliku od ostalih povrtnih i začinskih biljki, ne može se upotrebljavati u sušenu obliku kao začin jer će tada gotovo u cijelosti izgubiti svoj tipičan okus.

Čist ili u kombinaciji s drugim biljem dragušcem se mogu začiniti i jela od ribe i jaja te mliječni proizvodi kao što su maslac sa začinskim biljem, svježi sir, mladi sir s biljem i umaci Rémoulade. Dragušac se često upotrebljava kao ukras različitim jelima, kao što su odresci, sendviči ili sirovi špinat.

Ovako se treba čuvati dragušac

Dragušac se ne može čuvati dugo vremena jer je naviknut na vrlo vlažne uvjete i brzo se isušuje. Pri sobnoj temperaturi održat će se svega jedan dan. U hladnjaku se pri temperaturi između tri i pet Celzijevih stupnjeva, zapakiran ili zavaren u foliju, može čuvati do tjedan dana. Upotreba i konzumacija stoga bi se morali brzo provesti radi sprječavanja gubitka okusa i kvalitete.


Sastojci

Ovo se nalazi u dragušcu

Dragušac je kvalitetna namirnica koja je bogata vitaminima i mineralnim tvarima, kao što su kalij, kalcij, magnezij, fosfor, željezo i cink. Dragušac se upotrebljava pri proljetnom čišćenju organizma jer potiče metabolizam. Ovo bilje ima djelovanje koje potiče probavu i mokrenje te s blago antibiotičkim svojstvima. Nekoć se dragušac smatrao važnim izvorom vitamina C jer se mogao ubirati tijekom cijele godine.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 22 kcal

Ugljikohidrati: 0,4 g

Bjelančevine: 1,2 g

Masti: 1 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,16 mg

Vitamin B2: 0,06 mg

Vitamin B6: 0,23 mg

Vitamin C: 62 mg

Vitamin E: 1,5 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 170 mg

Željezo: 2,2 mg

Kalij: 230 mg

Magnezij: 15 mg

Natrij: 49 mg