Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Medvjeđi luk: mlađi brat češnjaka

Medvjeđi luk, koji cvate pri samom početku godine, najviše voli rasti u sjenovitim šumskim predjelima. Ondje se može prilično brzo raširiti po velikoj površini jer njegovo sjeme pretežito šire životinje, koje ga podižu šapama i tijelima. Svoje ime nosi jer ga medvjedi vole kao prvi obrok nakon hibernacije.

Dobro je znati

Medvjeđi luk ima ova posebna svojstva 

Svježi medvjeđi luk u detaljnom prikazu

Medvjeđi luk (Allium ursinum) biljka je roda Alium i srodan je vlascu, luku i češnjaku. Riječ je o zeljastoj biljci visokoj od 20 do 30 centimetara, koja prvenstveno raste tijekom proljeća. Medvjeđi luk ustvari je gomoljasta biljka, ali intenzivan miris češnjaka koji tijekom razdoblja cvata prožima cjelokupnu šumu priskrbio mu je i naziv šumski češnjak ili divlji češnjak. Kao i normalnom češnjaku, njemu se pripisuje iscjeljujuće djelovanje, no nakon užitka njegovih mladih listova izostaje neugodno isparavanje češnjaka iz ljudskog tijela. 


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe medvjeđi luk?

Podrijetlo medvjeđeg luka dolazi iz šuma Europe i zapadne Azije (Kavkaz). Biljka raste na visinama do 1900 metara, a omiljeno su joj stanište slivovi i poljane uz rijeke. Medvjeđi luk cvate od travnja do svibnja. Iako su sjemenu za sazrijevanje potrebne dvije godine, medvjeđi luk može se dobro uzgojiti i u vrtu. Međutim, potrebno ga je ograditi jer će u protivnom rasti posvuda i „počešnjačiti” cvjetne lijehe. Najbolje je kada se prekrije mrežom, po mogućnosti u sjeni ispod stabala ili pergole, jer ptice tada neće moći širiti sjeme po vašem vrtu.


Sezona

Kada je sezona medvjeđeg luka?

Medvjeđi luk u divljini raste prvenstveno tijekom proljeća. Potrebno je postupati oprezno zbog njegove sličnosti s pjegavim kozlacom, đurđicom i jesenskim mrazovcem jer su te biljke iznimno otrovne. Pjegavi kozlac i medvjeđi luk također rastu u neposrednom susjedstvu, često i međusobno pomiješani, jer objema biljkama pogoduju isti, sjenoviti uvjeti. Konzumacija listova kozlaca, đurđice ili jesenskog mrazovca može biti smrtonosna, stoga radije nemojte odlaziti u šume u potrazi za svježim medvjeđim lukom.


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati medvjeđi luk i kako se treba čuvati?

Svježi medvjeđi luk u detaljnom prikazu

Medvjeđi luk sličan je češnjaku te se u kuhinji može upotrebljavati kao zamjena češnjaku. Od medvjeđeg luka može se proizvesti pesto koji je idealan za ukusne umake za tjesteninu. Medvjeđi luk u juhama i salatama predstavlja aromatičan sastojak. Svježi medvjeđi luk traje dva dana ako se hladi.


Sastojci

Ovo se nalazi u medvjeđem luku

Listovi medvjeđeg luka sadrže alicin, aliin, metil-L-cistein sulfoksid, kao i flavonoide, prostaglandine A, B i F te lecitine. Udio vitamina C triput je veći nego u narančama. Medvjeđi luk štiti imunološki sustav i može sniziti krvni tlak. Također, aktivne tvari medvjeđeg luka vežu slobodne radikale.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 12 kcal

Ugljikohidrati: 3 g

Bjelančevine: 0 g

Masti: 0 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0 mg

Vitamin B2: 0 mg

Vitamin B6: 0 mg

Vitamin C: 150 mg

Vitamin E: 0 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 76 mg

Željezo: 2,9 mg

Kalij: 336 mg

Magnezij: 22 mg

Natrij: 0 mg