Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Timijan: mediteranski kuhinjski začin

Timijan krasi znanstveni naziv „Thymus Vulgaris” te se nekoć davao grčkim vojnicima prije borbe kako bi im podario hrabrost i snagu. Danas se ovaj klasični sredozemni začin posebno rado upotrebljava za pripremu mediteranskih jela. 

Dobro je znati

Timijan ima ova posebna svojstva 

Svježi timijan u detaljnom prikazu

Timijan se ubraja u obitelj biljki metvice. Razlikuje se između:

  • pravog timijana
  • limunskog timijana
  • širokolisnog timijana

 

Kao začin se prvenstveno upotrebljava pravi timijan. On tvori vrlo isprepletene izdanke dugačke između deset i 40 centimetara, čija je unutrašnjost drvena. Uski listovi imaju kratke dlačice s donje strane. Za začin se upotrebljavaju tanke grane, koje se tijekom ubiranja odrezuju, suše i sjeckaju.

Svježi timijan tamnozelene je boje. Može se konzumirati sirov, skuhan, pečen ili kuhan na pari te ima prilično jedinstven okus koji se odlikuje svježom i aromatičnom notom. Timijan sadrži brojna eterična ulja, koja su zaslužna za njegov iznimno pikantan miris.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe timijan?

Budući da je kod timijana riječ o klasičnom sredozemnom začinu, izvorno se mogao pronaći samo u području Sredozemlja, prije nego što se proširio i do sjevernijih predjela, na primjer, jugozapada Švicarske i drugih zapadnoeuropskih država. Danas se timijan prvenstveno uzgaja u Grčkoj, Italiji, Španjolskoj, Portugalu, Francuskoj i Bugarskoj, gdje vladaju idealni uvjeti za njegov uzgoj. U povoljnim se okolnostima timijan može uzgajati i u domaćim biljnim vrtovima. Važni su čimbenici pri tome izravno sunčevo svjetlo te vruće ljetno vrijeme.


Sezona

Kada je sezona timijana?

Sezona timijana uglavnom seže od svibnja te sve do sredine rujna. Tijekom toga razdoblja najprije se ubire, a zatim suši i dalje prerađuje. Posljedica toga je i što je timijan dostupan tijekom cijele godine. Kupiti se može u staklenci ili u malim začinskim vrećicama – u sjeckanom obliku ili pak u obliku grančica. 


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati timijan i kako se treba čuvati?

Svježi timijan u detaljnom prikazu

Timijan se posebno rado upotrebljava kao začin za mediteransku hranu, na primjer, mesna i riblja jela. Osim toga, svježi timijan savršen je prilog mediteranskom povrću, na primjer, patlidžanima, tikvicama i rajčicama. Međutim, timijanu se pripisuju i svojstva ublažavanja prehlade, zbog čega se upotrebljava i u obliku čaja. Svježi timijan može se na hladnom mjestu čuvati do otprilike tjedan dana.Sastojci

Ovo se nalazi u timijanu

Timijan pruža svojstva za ublažavanje grčeva i sekreta iz grla, a, između ostalog, pomaže i pri bolestima prehlade kao što su bronhitis ili kašalj. Timijan stoga, ukupno gledano, predstavlja vrlo zdrav začin te bi se morao češće pronaći na svačijem jelovniku. Osim toga, navodno je koristan i pri tegobama sa živčanim sustavom, poticanju apetita i pospješivanju probave.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 95 kcal

Ugljikohidrati: 15,1 g

Bjelančevine: 3 g

Masti: 2,5 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,16 mg

Vitamin B2: 0,07 mg

Vitamin B6: 0 mg

Vitamin C: 2 mg

Vitamin E: 0 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 630 mg

Željezo: 5 mg

Kalij: 270 mg

Magnezij: 73 mg

Natrij: 18 mg