Timijan: mediteranski kuhinjski začin
Timijan krasi znanstveni naziv „Thymus Vulgaris” te se nekoć davao grčkim vojnicima prije borbe kako bi im podario hrabrost i snagu. Danas se ovaj klasični sredozemni začin posebno rado upotrebljava za pripremu mediteranskih jela.
Timijan ima ova posebna svojstva
Timijan se ubraja u obitelj biljki metvice. Razlikuje se između:
- pravog timijana
- limunskog timijana
- širokolisnog timijana
Kao začin se prvenstveno upotrebljava pravi timijan. On tvori vrlo isprepletene izdanke dugačke između deset i 40 centimetara, čija je unutrašnjost drvena. Uski listovi imaju kratke dlačice s donje strane. Za začin se upotrebljavaju tanke grane, koje se tijekom ubiranja odrezuju, suše i sjeckaju.
Svježi timijan tamnozelene je boje. Može se konzumirati sirov, skuhan, pečen ili kuhan na pari te ima prilično jedinstven okus koji se odlikuje svježom i aromatičnom notom. Timijan sadrži brojna eterična ulja, koja su zaslužna za njegov iznimno pikantan miris.
Odakle izvorno potječe timijan?
Budući da je kod timijana riječ o klasičnom sredozemnom začinu, izvorno se mogao pronaći samo u području Sredozemlja, prije nego što se proširio i do sjevernijih predjela, na primjer, jugozapada Švicarske i drugih zapadnoeuropskih država. Danas se timijan prvenstveno uzgaja u Grčkoj, Italiji, Španjolskoj, Portugalu, Francuskoj i Bugarskoj, gdje vladaju idealni uvjeti za njegov uzgoj. U povoljnim se okolnostima timijan može uzgajati i u domaćim biljnim vrtovima. Važni su čimbenici pri tome izravno sunčevo svjetlo te vruće ljetno vrijeme.
Kada je sezona timijana?
Sezona timijana uglavnom seže od svibnja te sve do sredine rujna. Tijekom toga razdoblja najprije se ubire, a zatim suši i dalje prerađuje. Posljedica toga je i što je timijan dostupan tijekom cijele godine. Kupiti se može u staklenci ili u malim začinskim vrećicama – u sjeckanom obliku ili pak u obliku grančica.
Za što se može upotrebljavati timijan i kako se treba čuvati?
Timijan se posebno rado upotrebljava kao začin za mediteransku hranu, na primjer, mesna i riblja jela. Osim toga, svježi timijan savršen je prilog mediteranskom povrću, na primjer, patlidžanima, tikvicama i rajčicama. Međutim, timijanu se pripisuju i svojstva ublažavanja prehlade, zbog čega se upotrebljava i u obliku čaja. Svježi timijan može se na hladnom mjestu čuvati do otprilike tjedan dana.
Ovo se nalazi u timijanu
Timijan pruža svojstva za ublažavanje grčeva i sekreta iz grla, a, između ostalog, pomaže i pri bolestima prehlade kao što su bronhitis ili kašalj. Timijan stoga, ukupno gledano, predstavlja vrlo zdrav začin te bi se morao češće pronaći na svačijem jelovniku. Osim toga, navodno je koristan i pri tegobama sa živčanim sustavom, poticanju apetita i pospješivanju probave.
kcal: 95 kcal
Ugljikohidrati: 15,1 g
Bjelančevine: 3 g
Masti: 2,5 g
Vitamin A: 0 µg
Vitamin B1: 0,16 mg
Vitamin B2: 0,07 mg
Vitamin B6: 0 mg
Vitamin C: 2 mg
Vitamin E: 0 mg
Kalcij: 630 mg
Željezo: 5 mg
Kalij: 270 mg
Magnezij: 73 mg
Natrij: 18 mg