Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Rajčica: snaga za imunološki sustav

Rajčica je povrće iz obitelji pomoćnica. Među danas poznatih 2500 sorti, prvenstveno su poznate crvene rajčice svih mogućih veličina i oblika. Međutim, dostupne su u zelenoj i žutoj te čak narančastoj boji.

Dobro je znati

Rajčice imaju ova posebna svojstva

Svježe rajčice u detaljnom prikazu

Znanstveni naziv rajčice glasi Solanum lycopersicum, što se otprilike može prevesti kao „vučja breskva”.  Postoje brojne različite sorte, koje se razlikuju ne samo po okusu, već i po konzistenciji i obliku. Postoje bijele, žute, zelene, crvene, ružičaste i ljubičaste rajčice. Broj komora ploda određuje veličinu rajčice. Ukupno se gledano može razlikovati između četiriju glavnih kategorija:

  • mesnate rajčice
  • datterino rajčice
  • okrugle rajčice
  • cherry rajčice

Znaš li?

Rajčice se idealno mogu jesti sirove, ali i upotrebljavati za pripremu povrtnih jela. Ako im je kora pretvrda, ona se može blanširanjem jednostavno ukloniti prije pripreme. Vrhovi peteljki sadrže solanin, koji je štetan za zdravlje. One bi se prije konzumacije stoga uvijek morale ukloniti. Rajčice nisu dostupne samo svježe, već i oguljene i pasirane, u obliku koncentrata, soka, umaka ili kečapa. 


Podrijetlo

Odakle izvorno potječu rajčice?

Kristofor Kolumbo donio je prve biljke rajčice sa svojeg drugog putovanja zapadom Indije u Europu. Međutim, prvobitna domovina rajčice nalazi se na području Anda: meksički i peruanski Indijanci uzgojili su plodove tijekom vremena iz veličine trešnje do njihove danas poznate veličine. Uzgoj u Europi počeo je tek od sredine 18. stoljeća jer su ljudi zbog boje nove vrste povrća isprva bili donekle skeptični. Narančasta se boja doimala donekle otrovnom, zbog čega se rajčica, baš kao i krumpir, isprva uzgajala kao ukrasna biljka. Talijani su bili ti koji su otkrili rajčicu za sebe te započeli s ciljanim uzgojem. 


Sezona

Kada je sezona rajčica?

Razdoblje ubiranja počinje krajem srpnja. Također, roba iz uvoza dostupna je u maloprodaji tijekom cijele godine.


Upotreba i čuvanje

Za što se mogu upotrebljavati rajčice i kako se trebaju čuvati?

Svježe rajčice u detaljnom prikazu

Danas se rajčice ubrajaju među najpopularnije sorte povrća jer gotovo nijedno drugo povrće ne sadrži toliko životno važnih, vrijednih tvari: brojne vitamine, mineralne tvari i elemente u tragovima. Rajčice se mogu svestrano upotrebljavati, na primjer, sirove ili u obliku salate, kao konzervirano kiselo povrće, punjenje ili kao ukras. Od rajčica se mogu skuhati pikantne juhe. Idealno su prikladne za kuhanje na pari i roštilj. Osim toga, različitim će varivima podariti tipičnu aromu.

Ovako se trebaju čuvati rajčice

Optimalna temperatura za skladištenje rajčica iznosi između 12 i 16 Celzijevih stupnjeva – tako će aroma ostati očuvana. Dakle, rajčicama nije mjesto u hladnjaku. Pod optimalnim se uvjetima rajčice mogu čuvati 14 dana. Ako ih je potrebno čuvati dulje vrijeme, moraju se konzervirati ili sušiti.Sastojci

Ovo se nalazi u rajčicama

Svježe rajčice u detaljnom prikazu

Aromatične su rajčice svježe, delikatne, niskokalorične i pravi pojačivač zdravlja. Njihovi prirodni sastojci, makro- i mikronutrijenti djeluju kao snažni antioksidansi. Rajčice jačaju srce i krvotok te podržavaju zdravlje sluznica, kostiju, očiju, mišića i kože.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 20 kcal

Ugljikohidrati: 2,6 g

Bjelančevine: 0,95 g

Masti: 0,21 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,06 mg

Vitamin B2: 0,04 mg

Vitamin B6: 0,1 mg

Vitamin C: 19,25 mg

Vitamin E: 0,8 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 9 mg

Željezo: 0,32 mg

Kalij: 235 mg

Magnezij: 11 mg

Natrij: 3 mg