Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Avokado: sadrži masti, ne deblja

Bogat vitaminima, dijetalnim vlaknima i nezasićenim masnim kiselinama – avokado je pravi plod za zdravu i uravnoteženu prehranu. Iako se polovicom avokada unosi oko 200 kalorija i 23 grama masti, ona se neće nataložiti na bokovima u obliku masnih naslaga. Budući da sadrži samo zdrave masti, on čak i pomaže suzbiti golemu želju za hranom.

Dobro je znati

Avokado ima ova posebna svojstva

Svježi avokado u detaljnom prikazu

Avokado pripada obitelji lovorovki. Stablo može narasti do 15 metara visine i izvorno potječe s juga Meksika. Ulje avokada već su upotrebljavali Azteci, a zbog njegova velikog udjela masti, ovaj se plod upotrebljava i u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji. Avokado sadrži brojne važne hranjive tvari. Osim zdravih, nezasićenih masnih kiselina, sadrži i mnoge važne vitamine i mineralne tvari. Potrebno je spomenuti vitamine B i K te vitamine E i C. Također, tu su i kalij te bakar.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe avokado?

Avokado vuče svoje podrijetlo s juga Meksika, gdje se upotrebljava već deset tisuća godina. Danas je avokado rasprostranjen diljem svijeta te se, na primjer, može pronaći u dijelovima Južne Amerike, u Čileu u i Peruu, na jugu SAD-a, u Australiji i na jugu Španjolske, u području oko Málage i Granade. 


Sezona

Kada je sezona avokada?

Sezona avokada traje od kolovoza do svibnja, no u trgovinama je dostupan tijekom cijele godine. Ovisno o godišnjem dobu, plodovi potječu iz različitih područja uzgoja.


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati avokado i kako se treba čuvati?

Svježi avokado u detaljnom prikazu

Njegovo voćno meso može se jesti sirovo, a on se često upotrebljava i kao predjelo ili blago posoljen nadjev na kruhu. Preradi li se voćno meso dodatno, može se pretvoriti u umak od avokada. Ta pjenasta masa naziva se „guacamole” i vrlo je često sastavni dio punjenja tortilja. Avokado se upotrebljava u kuhinjama diljem svijeta. Čuvanje avokada može se provoditi pri sobnoj temperaturi. Ako je plod prerezan, druga se polovica po mogućnosti treba čuvati zapakirana u hladnjaku jer voćno meso na zraku lako može poprimiti smećkastu boju.

Upotreba avokada u drugim zemljama

U Brazilu se avokado također upotrebljava, na primjer, za pripremu mliječnih frapea. Za razliku od toga, u Japanu se upotrebljava za pripremu vegetarijanskog sushija. Na Tajvanu i na Filipinima smatra se ukusnom slatkom poslasticom kada mu se dodaju šećer i mlijeko. Sastojci

Ovo se nalazi u avokadu 

Svježi avokado u detaljnom prikazu

Avokado sadrži cijeli niz važnih vitamina i mineralnih tvari, kao što su vitamini E, D i B6. U slučaju manjih duševnih nemira ili stresa, avokado itekako može pomoći. Za to su zaslužni vitamini B i E te omega-3 masne kiseline. Nezasićene masne kiseline navodno potiču koncentraciju i poboljšavaju sposobnost pamćenja. Dakle, ako popodnevni umor želiš prebroditi grickalicama, možeš posegnuti i za kruhom od integralne pšenice s nadjevom od avokada.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 221 kcal

Ugljikohidrati: 0,4 g

Bjelančevine: 1,9 g

Masti: 23,5 g

Vitamini

 

Vitamin A: 12 µg

Vitamin B1: 0,08 mg

Vitamin B2: 0,15 mg

Vitamin B6: 0,5 mg

Vitamin C: 13 mg

Vitamin E: 1,3 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 12 mg

Željezo: 0,6 mg

Kalij: 487 mg

Magnezij: 29 mg

Natrij: 3 mg