Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Voćno povrće: niskokalorični zdravi užitak

Voćnim povrćem nazivaju se povrtne biljke koje rastu iznad zemlje, a nastaju iz oplođenih cvjetova tih biljki. Botanički se gledano voćno povrće prvenstveno može uvrstiti u rod pomoćnica, no i u rodu tikvica nalaze se neki njegovi predstavnici. Sladak okus karakterističan je za voćno povrće.

Dobro je znati

Voćno povrće ima ova posebna svojstva

Voćno-intenzivan okus voćnog povrća razlog je za njegov pogrešan naziv. Dolazi od činjenice da povrće nastaje iz cvjetova dotičnog povrća. U većini je slučajeva kod voćnog povrća riječ o jedno- do najviše dvogodišnjim biljkama zeljasta podrijetla. Poljsko voće ili uljno voće te mahunarke dio su ove obitelji. Dodatnu potkategoriju voćnog povrća tvori takozvano voće iz Novog svijeta, koje je tek tijekom kolonizacije američkih kontinenata dospjelo u sve ostale dijelove svijeta. Naposljetku, voćni začini tvore posljednju potkategoriju voćnog povrća, pri čemu je riječ o podvrstama voćnog povrća iz kojih se proizvode začini. 

Svježe voćno povrće u detaljnom prikazu

Ovo se nalazi u voćnom povrću

Kod voćnog povrća riječ je, kao i kod svih vrsta povrća, o iznimno niskokaloričnim namirnicama. Prosječno se u zrelom voćnom povrću nalazi svega deset ili 20 kalorija na 100 grama, od čega postoji oko 0,5 do jednog grama proteina, jedan do dva grama ugljikohidrata (od toga jedan gram dijetalnih tvari) te samo 0,2 grama masti na 100 grama. Uz navedene makronutrijente, voćno povrće u pravilu se odlikuje udjelom vode od 90 do 95 posto te se stoga smatra iznimno osvježavajućim.

Profil vitalnih i mineralnih tvari voćnog povrća

Također, na ovom je mjestu potrebno spomenuti iznimno dobar profil vitalnih i mineralnih tvari voćnog povrća. Budući da se za voćno povrće može reći da nudi najbolje iz dvaju područja (voća i povrća), u zrelom voćnom povrću prvenstveno se nalaze velike količine bazičnog kalija (od 200 do 250 miligrama na 100 grama) te goleme količine vitamina C (od pet do 15 miligrama na 100 grama). Osim toga, u njemu se još nalaze male količine vitamina A i vitamina B6 te minerali kalcij i magnezij. Dakle, voćno povrće pruža veliku prednost: razmjerno bogat okus uz istovremeno nizak udio kalorija.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe voćno povrće?

Čovjek već tisućljećima upotrebljava voćno povrće za pripremu sočnih jela, kao što su umaci, salate, prilozi jelima ili pak za sirovu konzumaciju. Prvenstveno je u antici rasla popularnost voćnog povrća, posebno na Bliskom istoku te području Sredozemlja. U južnim su se regijama rajčice, tikvice i različite mahunarke smatrale prvim upotrebljavanim zastupnicima povrća. Za razliku od toga, u sjevernim su predjelima bile omiljene paprike i pojedine vrste bundeva. Voćno povrće već se tisućljećima uzgaja i upotrebljava i na istoku Azije. 


Sezona

Kada je sezona voćnog povrća?

Međutim, voćno povrće danas se, ovisno o vrsti, uzgaja gotovo svugdje u svijetu. Glavne zemlje za uzgoj voćnog povrća u europskom su području prvenstveno Italija, Španjolska, Nizozemska, Francuska i Njemačka. Na američkim kontinentima voćno povrće uzgaja se prvenstveno u Meksiku i SAD-u. U Aziji su glavne zemlje uzgoja Kina i Tajland. Nakon ubiranja povrće dospijeva svježe u maloprodaju ili se dalje prerađuje. Voćno povrće stoga je tijekom cijele godine dostupno u maloprodaji. 


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati voćno povrće i kako se treba čuvati?

Svježe voćno povrće u detaljnom prikazu

Voćno povrće u brojnim kulturama predstavlja iznimno popularan povrtni prilog sočnim jelima. Osim toga, zbog svojeg se intenzivnog okusa rado upotrebljava za proizvodnju aromatičnih umaka ili dipova. Također, omiljena je i upotreba voćnog povrća za pripremu svježih salata ili povrtnih jela. Budući da su brojne sorte prikladne za sirovu konzumaciju, ono usto predstavlja popularnu užinu između obroka. Zbog svojeg svježeg i aromatičnog okusa, voćno povrće idealan je prilog slatkim jelima, ali i sočnoj hrani, te se stoga može kombinirati na brojne načine. Voćno povrće potrebno je konzumirati u što kraćem roku, a u većini se slučajeva može čuvati u pretincu za povrće hladnjaka.Sastojci

Ovo se nalazi u voćnom povrću

Kod voćnog povrća riječ je o iznimno zdravoj i zasitnoj namirnici, koja istovremeno ima ugodan okus, a koja je idealna za dijetalnu prehranu ili poboljšanje zdravlja. U njemu se kriju velike količine dijetalnih vlakana, a ona potiču prodaju. Nadalje, u voćnom povrću nalaze se brojne vitalne i mineralne tvari koje jačaju krvožilni sustav. Naposljetku, voćno povrće bogat je izvor vitamina C, koji podržava imunološki sustav. Stoga se svakako preporučuje redovita konzumacija voćnog povrća, bilo u zrelom ili prerađenom obliku. Međutim, pri tome je potrebno obratiti pozornost na moguću intoleranciju na hranu.