Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Bundeva: klasična jesenska hrana

Ukupno postoji oko 800 sorta bundeve, od kojih se 200 može upotrebljavati u kuhinji. Vjerojatno je najpoznatija od njih hokkaido. Međutim, u međuvremenu su brojnim ljudima poznate i butternut i muškatne bundeve. 

Dobro je znati

Bundeva ima ova posebna svojstva

Svježa bundeva u detaljnom prikazu

Izgled različitih bundeva može se uvelike razlikovati. Spektar boje seže od narančaste preko žute sve do zelene ili čak crne. Isto vrijedi za oblike. Dok je klasičan oblik okrugao, druge su sorte u obliku kruške, plosnate ili ovalne. Najveće vrste bundeve dosežu promjer od jednog metra uz težinu do 100 kilograma. Strogo gledano, bundeva se uopće ne ubraja u sorte povrća, već u bobičasto voće. Zašto? Njezine se sjemenke nalaze u voćnom mesu. 

Bundeva se može pronaći na svih pet kontinenata svijeta. Kod jestive bundeve riječ je o omiljenom povrću, koje čovjek već nekoliko tisućljeća upotrebljava za pripremu raznih jela te u ljekovite svrhe. Okus bundeve u pravilu se odlikuje orašastom notom.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe bundeva?

U Latinskoj i Južnoj Americi bundeva već više od 10 000 godina predstavlja omiljenu osnovnu namirnicu. Prema legendama, bundeva se u okviru otkrića američkih kontinenata postupno probijala i do Europe. Međutim, divlje kulture u Japanu svjedoče o tome da je, na primjer, bundeva hokkaido već i ranije rasla na sjevernom japanskom otoku.


Sezona

Kada je sezona bundeve?

Budući da se bundeve uzgajaju gotovo svugdje na svijetu, one su – bilo kao regionalna roba ili roba iz uvoza – tijekom cijele godine dostupne svježe u maloprodaji. Ukrasne bundeve pri tome su tražene posebno tijekom jeseni, povodom Noći vještica. 


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati bundeva i kako se treba čuvati?

Svježa bundeva u detaljnom prikazu

Bundeve se rado upotrebljavaju za pripremu juha ili chutneyja. Osim toga, idealno su prikladne i kao prilog krepkim jelima ili pak kao osnova za proizvodnju marmelade. Mjesto na kojem se bundeve čuvaju moralo bi biti hladno i suho. Pri pravilnom čuvanju većina će bundeva imati rok trajanja do tri mjeseca. Druge se (ovisno o sorti i kvaliteti čuvanja) mogu čuvati do dvije godine. Također, korisnim se pokazalo vješanje bundeva u mrežama. Osim toga, voćno meso bundeva izvrsno se može zamrznuti. Tako će vitamini i hranjive tvari ostati očuvani.Sastojci

Ovo se nalazi u bundevi

Bundeve sadrže velike količine beta-karotena te su stoga dobre za kožu i kosu. Osim toga, u bundevama se kriju brojne vitalne i mineralne tvari, zbog čega je ona vrlo zdrava i istovremeno niskokalorična namirnica.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 16 kcal

Ugljikohidrati: 2,2 g

Bjelančevine: 0,5 g

Masti: 0,2 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,08 mg

Vitamin B2: 0,07 mg

Vitamin B6: 0,03 mg

Vitamin C: 11 mg

Vitamin E: 0,5 mg

Mineralne tvari

 

Kalcij: 18 mg

Željezo: 0,2 mg

Kalij: 140 mg

Magnezij: 10 mg

Natrij: 1 mg