Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Lubenica: slatka i sočna

Znaš li da lubenica izvorno potječe iz Afrike? U međuvremenu se proširila diljem svijeta, a posebno je tijekom vrućih ljetnih dana osvježavajuća užina između obroka.

Dobro je znati

Lubenica ima ova posebna svojstva 

Svježa lubenica u detaljnom prikazu

Kod lubenice  (Citrullus lanatus) riječ je o polegloj, jednogodišnjoj biljci, koja raste na isprepletenim viticama te se ubraja u obitelj biljki tikvica. Okrugla je, kuglasta ili cilindrična oblika te doseže promjer do 60 centimetara. Time se ubraja među najveće i najteže voćke na svijetu.  Voćno meso lubenice po okusu je ugodno slatkasto i osvježavajuće. Za razliku od toga, kora voća sadrži brojne gorke tvari. Lubenice se, kao što je poznato, sastoje od više od 90 posto vode.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe lubenica?

Lubenica izvorno potječe iz zapadne i središnje Afrike, no zatim se proširila diljem svijeta. Prvi dokazi o uspješnoj domestikaciji lubenice sežu u razdoblje oko 2000 godina prije Krista. Danas se ovo iznimno popularno ljetno voće uzgaja prvenstveno u Italiji, Španjolskoj, Mađarskoj, Izraelu i Turskoj. Kako bi mogla savršeno dozrijevati, lubenici je potrebna vruća i suha klima. Stoga se lubenica u povoljnim uvjetima može uzgajati i u stakleniku.


Sezona

Kada je sezona lubenice?

Lubenice se uzgajaju gotovo svugdje u svijetu. Jedini preduvjet za uzgoj jest suptropska ili tropska klima, u kojoj lubenica dobro uspijeva. U skladu s time, glavna sezona lubenica koje se uzgajaju u sjevernoj hemisferi proteže se od svibnja do rujna. Međutim, u južnoj se hemisferi lubenice mogu ubirati između prosinca i ožujka. Lubenice su u maloprodaji dostupne tijekom cijele godine.


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati lubenica i kako se treba čuvati?

Svježa lubenica u detaljnom prikazu

Lubenica je omiljeno ljetno voće te se rado upotrebljava kao niskokalorična užina i dodatak za voćne salate. U pojedinim jelima voćno se meso lubenice kombinira s krepkim jelima, kao što je sir. Lubenice traju nekoliko tjedana, no zarezano voće može se čuvati otprilike tri dana. Najbolje ju je čuvati na hladnom mjestu.Sastojci

Ovo se nalazi u lubenici

Lubenice su iznimno niskokalorične, zbog čega su idealno prikladne kao užina za sve koji se žele zdravo hraniti. Uz visok udio vode, koji osigurava osvježenje tijekom vrućih dana, lubenica može velikim količinama vitalnih i mineralnih tvari podržavati imunološki sustav tijela.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 37 kcal

Ugljikohidrati: 8,3 g

Bjelančevine: 0,6 g

Masti: 0,2 g

Vitamini

 

Vitamin A: 38 µg

Vitamin B1: 0,05 mg

Vitamin B2: 0,05 mg

Vitamin B6: 0,07 mg

Vitamin C: 6 mg

Vitamin E: 0,1 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 8 mg

Željezo: 0,4 mg

Kalij: 114 mg

Magnezij: 9 mg

Natrij: 1 mg