Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Kanarska žuta dinja: niskokalorična poslastica

Ovalne, svjetložute ili svjetlozelene kanarske žute dinje ubrajaju se među veće zastupnike svoje vrste te mogu težiti do četiri kilograma. Okus kanarske žute dinje je, kao što se može naslutiti prema nazivu, decentno sladak i blago gorak. To je čini istovremeno omiljenim sastojkom u slatkim salatama od voća ili koktelima, baš kao i u sočnim jelima uz dodatak sira Manchego, dimljene šunke ili lososa.

Dobro je znati

Kanarska žuta dinja ima ova posebna svojstva  

Svježa kanarska žuta dinja u detaljnom prikazu

Kanarska žuta dinja sadrži gotovo 90 posto vode. U vrućim ljetnim mjesecima ona je stoga posebno prikladna kao osvježavajuće sredstvo za gašenje žeđi. Kanarske žute dinje sadrže razmjerno malo kalorija: uz 50 kilokalorija na 100 grama kanarska žuta dinja predstavlja dobrodošlu alternativu ljudima koji paze na svoje zdravlje. Kanarska žuta dinja okrugao je ili ovalan plod koji doseže duljinu između 15 i 30 centimetara, odnosno debljinu od osam do najviše 15 centimetara. Zrele kanarske žute dinje postižu težinu do četiri kilograma.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe kanarska žuta dinja?

Kanarska žuta dinja izvorno potječe iz Afrike. Njezina je domovina područje zapadne Afrike i Egipta, nakon čega se proširila i do Azije i Amerike. Međutim, danas se kanarske žute dinje uzgajaju diljem svijeta. Kina, Italija, Španjolska i Grčka smatraju se glavnim zemljama uzgoja. Kanarska žuta dinja za dozrijevanje preferira vruću, suhu klimu. Međutim, u određenim se uvjetima i u umjerenim klimatskim regijama može uzgajati u stakleniku. Danas većina kanarskih žutih dinja potječe iz Španjolske, Brazila i Kostarike.


Sezona

Kada je sezona kanarske žute dinje?

Budući da se kanarska žuta dinja uzgaja diljem svijeta, razdoblja dozrijevanja razlikuju se ovisno o lokaciji. U sjevernoj hemisferi razdoblje berbe kanarske žute dinje stoga seže od lipnja do listopada, zbog čega se smatra ljetnim voćem. Za razliku od toga, u južnoj hemisferi ubire se u razdoblju od veljače do svibnja. No različita razdoblja sezona imaju prednost što su kanarske žute dinje dostupne u maloprodaji tijekom cijele godine.


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati kanarska žuta dinja i kako se treba čuvati?

Svježa kanarska žuta dinja u detaljnom prikazu

Kanarska žuta dinja može se jesti samostalno, no idealno je prikladna i za voćne salate, frapee ili na plati sira. Može se čuvati na sobnoj temperaturi, no kada se razreže, najbolje bi je bilo čuvati u pretincu za voće u hladnjaku.


Recept dana   

Što možeš pripremiti od kanarske žute dinje


Sastojci

Čega ima u kanarskoj žutoj dinji

Kanarska žuta dinja sadrži važne vitamine i minerale. U njoj su prvenstveno sadržane velike koncentracije vitamina A. On je vrlo važan za stanice u tijelu i oči. Zbog visokog udjela vode kanarska žuta dinja prvenstveno pruža osvježenje. Osim toga, u kanarskoj žutoj dinji kriju se brojne vitalne i mineralne tvari, zbog čega se ovo voće može smatrati niskokaloričnom i zdravom užinom između obroka.  

Nutritivna vrijednost

 

kcal: 54 kcal

Ugljikohidrati: 12,4 g

Bjelančevine: 0,9 g

Masti: 0,1 g

Vitamini


Vitamin A: 
783 µg

Vitamin B1: 0,06 mg

Vitamin B2: 0,02 mg

Vitamin B6: 0,09 mg

Vitamin C: 32 mg

Vitamin E: 0,1 mg

Mineralne tvari

 

Kalcij: 13 mg

Željezo: 0,2 mg

Kalij: 330 mg

Magnezij: 10 mg

Natrij: 20 mg