Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Patlidžan: zdravi pomoćnik

Patlidžan se ubraja u voćno povrće te spada u obitelj pomoćnica. Izvorno potječe iz Indije. Patlidžan je postao poznat i pod nazivom „jajoliko voće” jer su se isprva nudile sorte bijela ploda veličine kokošjeg jaja. 

Dobro je znati

Patlidžan ima ova posebna svojstva 

Svježi patlidžan u detaljnom prikazu

Karakteristika patlidžana (Solanum melongena) jest uvijek bijelo voćno meso blago spužvaste konzistencije, koje je u sredini prožeto brojnim malim košticama. Njegova je kora ljubičasta i relativno tvrda, ali tanka. Patlidžani mogu doseći duljine do 50 centimetara uz težinu do 500 grama.

Klasik mediteranske kuhinje

Patlidžan predstavlja klasik mediteranske kuhinje. Međutim, ne može se jesti sirov jer sadrži brojne gorke tvari. Tek se prženjem, roštiljanjem ili pečenjem patlidžana razvija njegov bogat, sredozemni okus. 


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe patlidžan?

Patlidžan (poznat i kao: jajoliko voće) vuče svoje korijene iz Indije, odnosno iz Kine. U ovoj se regiji uzgaja još davno prije početka kršćanskog računanja vremena. Putom svile patlidžan se postupno približavao i prostoru Sredozemlja, a odande je kasnije dospio i do Srednje Europe. Međutim, danas se patlidžani uzgajaju diljem svijeta. Predvodnice u uzgoju danas su prvenstveno zemlje kao što su Italija, Španjolska i Turska te Indija, Tajland i Kina.


Sezona

Kada je sezona patlidžana?

Patlidžan, plod koji voli toplinu, klasično je ljetno povrće, čija sezona poglavito traje od kolovoza do listopada. Tijekom toga se razdoblja patlidžan, koji predstavlja plod jajolike biljke, ubire ručno ili strojno. Ubrani patlidžani zatim dospijevaju izravno i svježi u trgovinu ili se dalje prerađuju u različite namirnice. Patlidžan je dostupan tijekom cijele godine. To se prvenstveno omogućava time što se patlidžan uzgaja diljem svijeta te, u skladu s time, uvozi.


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati patlidžan i kako se treba čuvati?

Svježi patlidžan u detaljnom prikazu

Kod patlidžana prvenstveno je riječ o omiljenom povrću za roštiljanje, koje se dodaje sredozemnim salatama. Osim toga, on predstavlja i omiljen prilog raznim jelima od mesa i vegetarijanskim jelima u kombinaciji sa sirom od kravljeg ili ovčjeg mlijeka.

Ovako možeš čuvati patlidžan

Patlidžan ne voli preveliku hladnoću. Hladnjak je stoga pogrešno mjesto čuvanja za njega. Čuvaj to povrće najbolje dobro zapakirano u plastičnim vrećicama koje propuštaju zrak te ne dulje od tjedan dana na hladnom i tamnom mjestu. Patlidžani se ne bi smjeli čuvati u neposrednoj blizini rajčica ili jabuka. One ispuštaju plin za sazrijevanje etilen, na koji patlidžani osjetljivo reagiraju.Sastojci

Ovo se nalazi u patlidžanu

Svježi patlidžan u detaljnom prikazu

Kod patlidžana riječ je o ekstremno niskokaloričnom povrću, zbog čega on predstavlja idealnu dijetalnu namirnicu. Osim toga, u zrelim patlidžanima nalaze se brojni vitamini B, koji su posebno pogodni za metabolizam.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 17 kcal

Ugljikohidrati: 2,5 g

Bjelančevine: 1,2 g

Masti: 0,2 g

Vitamini

 

Vitamin A: 7 µg

Vitamin B1: 0,04 mg

Vitamin B2: 0,04 mg

Vitamin B6: 0,08 mg

Vitamin C: 5 mg

Vitamin E: 0,03 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 13 mg

Željezo: 0,4 mg

Kalij: 224 mg

Magnezij: 11 mg

Natrij: 3 mg