Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Dinja: slatka, no svejedno niskokalorična

Dinja pripada rodu krastavaca te se stoga ubraja među tikvice. U botanici se naziva bobica. Poglavito se upotrebljava kao voće, pri čemu postoje i varijante koje nisu toliko slatke, a koje se, poglavito u tropskim zemljama, upotrebljavaju i kao povrće. 

Dobro je znati

Dinja ima ova posebna svojstva

Svježa dinja u detaljnom prikazu

Dinja (Cucumis melo) je generički izraz za različite vrste dinje. One imaju relativno debelu ljusku koju karakterizira struktura sa zelenim mrljama i poput mreže. Voćno je meso mekano i sočno te seže od zelenkasto-bijele do žućkaste boje. Dinje su cilindrična oblika te dosežu duljine od gotovo 40 centimetara, uz najveću težinu od jednog do dva kilograma po plodu.

Dijele se na tri sorte:

  • muškatne dinje
  • dinje Cantaloupe
  • glatke dinje

Najpoznatija je dinja vjerojatno Galia, muškatna dinja slatka okusa.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječu dinje?

Dinja se smatra jednom od najstarijih namirnica koju čovjek ciljano uzgaja. Njezini počeci sežu u povijest sve do 3000. godine prije nove ere. U tomu su se razdoblju dinje prvi put uzgajale kao jestive biljke. Prvi usjevi bili su kultivirani u Africi. Međutim, danas se dinja uzgaja gotovo svugdje na svijetu u suptropskim i tropskim područjima. Vodeće su države u pogledu uzgoja dinja danas poglavito Španjolska, Italija, Izrael i Turska. 


Sezona

Kada je sezona dinja?

Sezona dinja na sjevernoj polutci Zemlje poglavito je tijekom mjeseci od lipnja do listopada, zbog čega je riječ o klasičnom ljetnom voću. Za razliku od toga, sezona dinja koje se uzgajaju na južnoj polutci traje od prosinca do svibnja. Budući da se dinja uzgaja gotovo u svim dijelovima svijeta te se, u skladu s time, i uvozi, u pravilu je dostupna tijekom cijele godine.


Upotreba i čuvanje

Za što se mogu upotrebljavati dinje i kako se trebaju čuvati?

Svježa dinja u detaljnom prikazu

Dinje tijekom ljetnih mjeseci služe kao osvježavajuća užina ili sastojak voćnih salata. Međutim, osim toga, idealno se mogu kombinirati i s bogatim sastojcima, kao što su sir ili šunka. Dinje u načelu imaju dugačko trajanje. Zarezani plod morao bi se potrošiti unutar tri do četiri dana. 


Recept dana   

Što možeš pripremiti od dinje


Sastojci

Ovo se nalazi u dinji

Dinje sadrže velike količine beta-karotena i brojne mineralne tvari, koje su, na primjer, posebno pogodne za našu kožu. Niskokalorične su i zdrava užina između obroka. 

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 54 kcal

Ugljikohidrati: 12,4 g

Bjelančevine: 0,9 g

Masti: 0,1 g

Vitamini

 

Vitamin A: 784 µg

Vitamin B1: 0,06 mg

Vitamin B2: 0,02 mg

Vitamin B6: 0,09 mg

Vitamin C: 32 mg

Vitamin E: 0,14 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 13 mg

Željezo: 0,2 mg

Kalij: 309 mg

Magnezij: 13 mg

Natrij: 17 mg