Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Krastavac: odličan razrjeđivanje krvi

Krastavac je plod istoimene, jednogodišnje biljke i izvorno potječe iz Azije. Biljka krastavca ubraja se u obitelj tikvica. Krastavac, koji se usto naziva kukumar i vrtni krastavac, ima svjetlozeleno voćno meso te jajolike sjemenke. Doseže duljinu do 60 centimetara i težinu sve do 1,5 kilograma.

Dobro je znati

Krastavac ima ova posebna svojstva 

Svježi krastavac u detaljnom prikazu

Većinom zeleni, a rjeđe žuti plodovi botanički su gledano – unatoč obliku, na temelju kojega se to ne bi moglo naslutiti – bobičasto voće. Ovisno o vrsti krastavca, njegova je sezona u pravilu između svibnja i rujna te se stoga smatra klasičnim ljetnim povrćem. Krastavac se može uzgajati u stakleniku ili, uz prikladne vanjske uvjete, dakako, i prirodno na otvorenom. Krastavac se nakon berbe industrijski pakira i zavaruje u foliji ili protječe dodatni proces prerade, na primjer, postupkom konzerviranja za kiseli krastavac. Krastavac je u maloprodaji dostupan u različitim oblicima tijekom cijele godine.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe krastavac?

Pretpostavlja se da se pradomovina krastavca nalazi na sjeveru Indije, a na obroncima Himalaje krastavac se navodno uzgaja već najmanje 4000 godina. Međutim, drugi izvori pretpostavljaju da je na jugu Azije postojao još puno ranije te da je tek s pomorcima naposljetku dospio do Indije.


Sezona

Kad je sezona krastavca?

Ovisno o sorti krastavca, njegova je sezona u pravilu između svibnja i rujna te se stoga smatra klasičnim ljetnim povrćem. Krastavac se može uzgajati u stakleniku ili, uz prikladne vanjske uvjete, dakako, i prirodno ispod otvorenog neba. 


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati krastavac i kako se treba čuvati?

Svježi krastavac u detaljnom prikazu

Krastavac može poslužiti kao sastojak za salate ili pak kao povrtni prilog mesnim jelima. U svakom se slučaju može jesti sirov, skuhan, kuhan na pari ili pečen ili pak poslužiti kao sastojak za pića. Krastavac predstavlja, ovisno o vrsti, svestranu nadopunu jelovnika. Kao kiseli krastavac dio je hladne kuhinje, a u pomiješanom ukiseljenom povrću neizostavan je kao sol u juhi. Od salatnog krastavca proizvode se brojne salate s različitim preljevima, odnosno octenim umacima. Krastavci za pečenje mogu se, nakon termičke obrade, preraditi u juhe, umake ili variva.

Naša preporuka: punjeni krastavci

 

Također, oni su idealno prikladni kao „podloga” za ukusna punjenja: na primjer, od lososa i haringe s jajem i vrhnjem (Danska), od šunke nasjeckane na sitne kockice s vrhnjem i pikantnim začinima (Elzas), od natopljenih kiflica s nasjeckanim jajetom, ribanim parmezanom, žumanjkom i muškatnim oraščićem (Italija), od salate od haringe (Švedska) ili od mljevene janjetine i rižota od rajčice (Turska), nakon čega se može prepeći ribanim sirom. Kada se čuva na tamnom i hladnom mjestu, krastavac će najmanje tjedan dana ostati svjež.Sastojci

Čega ima u krastavcu

Svježi krastavac u detaljnom prikazu

Krastavac sadrži brojne vitamine B te mineralne tvari poput natrija, kalija, kalcija, fosfora, magnezija, željeza i fluora. Važni su sastojci krastavca i vitamini A, B1, B2, C, E i vitamin K, koji je potreban za razrjeđivanje krvi. Voda ima, uz ukupno 97 posto, najveći udio u krastavcu. Krastavac je dobar za mršavljenje upravo zbog toga velikog udjela vode. 

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 12 kcal

Ugljikohidrati: 1,8 g

Bjelančevine: 0,6 g

Masti: 0,2 g

Vitamini

 

Vitamin A: 65 µg

Vitamin B1: 0,02 mg

Vitamin B2: 0,03 mg

Vitamin B6: 0,04 mg

Vitamin C: 8 mg

Vitamin E: 0,1 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 15 mg

Željezo: 0,2 mg

Kalij: 160 mg

Magnezij: 8 mg

Natrij: 8 mg