Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Krasuljica: donosi svježu notu jelima

Prava krasuljica jednogodišnja je biljka, botanički jedna iz roda štitarki i stoga dolazi iz iste obitelji biljaka kao kopar, korijandar, peršin i kim.

Dobro je znati

Krasuljica ima ova posebna svojstva

Svježa krasuljica u detaljnom prikazu

Krasuljica (Anthriscus cerefolium) je biljka koja izrasta do visine od 70 do 80 centimetara i bliski je srodnik peršina i mrkve. Okus krasuljice raznolik je te podsjeća na peršin, anis i estragon. Biljke krasuljice podsjećaju na paprat, a oblik njihovih listova pernat je i blago otpiljen na rubu. U slobodnoj prirodi krasuljica se pojavljuje pretežito u područjima južne i središnje Europe s umjerenom klimom, no u određenim se uvjetima može uzgajati i u vrtu, u lončanicama ili pak u staklenicima.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe krasuljica?

Krasuljica potječe s istoka Europe i zapada Azije. Biljka je danas rasprostranjena po Europi i Sjevernoj Americi, a pojavljuje se i u planinskim područjima na visinama do 2000 metara.


Sezona

Kada je sezona krasuljice?

Krasuljica je dostupna od ožujka do kolovoza.


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati krasuljica i kako se treba čuvati?

Svježa krasuljica u detaljnom prikazu

Zahvaljujući svojem blago slatkastom okusu, krasuljica će jelima podariti notu svježine. Posebno je prikladna za biljne umake i juhe, kao što je „frankfurtski zeleni umak”. Osim toga, krasuljica se, kao jedna od malobrojnih biljki uz bosiljak, prvenstveno upotrebljava u vrhunskoj gastronomiji, kao komponenta za deserte, a često i u sorbetima („poluzamrznuti” sladoledni desert). 

Unatoč svojoj vrlo intenzivnoj i izraženoj aromi, krasuljica nije primarno prevladavajući začin, već podržava gotovo sve okuse i sva jela, no idealno pristaje ribi i piletini. Zbog atraktivnog izgleda i vrlo intenzivna mirisa, često se njezini listovi upotrebljavaju za ukrašavanje.

Ovo treba imati na umu pri upotrebi i čuvanju

Zbog svoje nježne strukture, krasuljica se ne smije predugo zagrijavati te bi se trebala dodati tek pred kraj jer će njezina eterična ulja inače nestati. Krasuljica bi se uvijek morala ubirati svježa jer su listovi skloni gubitku boje nedugo nakon odrezivanja te promjeni boje u svjetlozelenu ili pak žućkastu. Svježa krasuljica treba se brzo iskoristiti. Kada se hladi, trajat će oko tjedan dana.


Recepti

Što možeš pripremiti od krasuljice


Sastojci

Ovo se nalazi u krasuljici 

U svojstvu ljekovite biljke, krasuljici se, povijesno gledano, pripisivao učinak pročišćavanja krvi, vitalizacije i poticanja apsorpcije vode. Za razliku od toga, u današnjoj prirodnoj medicini krasuljica nema gotovo nikakvu ulogu. U kombinaciji s drugim začinima pojačat će se njezino djelovanje.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 69 kcal

Ugljikohidrati: 11,5 g

Bjelančevine: 3,8 g

Masti: 0,9 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,12 mg

Vitamin B2: 0,3 mg

Vitamin B6: 0,03 mg

Vitamin C: 36 mg

Vitamin E: 2,5 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 400 mg

Željezo: 1,6 mg

Kalij: 600 mg

Magnezij: 35 mg

Natrij: 10 mg