Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Mrkva: hrskavi svežanj energije

Mrkva u raznim regijama ima brojne nazive. Ona voli pješčana tla i mnogo sunčeva svjetla. Iako se tradicionalno jede samo korijenski dio, i nježni se listovi, takozvani mrkvin grm, može skuhati s ostatkom hrane. 

Dobro je znati

Mrkva ima ova posebna svojstva 

Svježe mrkve u detaljnom prikazu

Mrkva je korijenski dio povrtne biljke mrkve, koja pripada biljnom rodu štitarki. Riječ je o glavnom korijenu, koji se može jesti sirov, ali i skuhan, pečen ili kuhan na pari. Ona je cilindrična, konična oblika te se odlikuje duljinom od najviše 25 centimetara. Zrele mrkve imaju slatkast i vrlo svjež okus. Dok se korijenski dio mrkve upotrebljava za prehranu, njezini listovi, takozvani mrkvin grm, smatra se omiljenim sastojkom pri kuhanju. Za mrkvu je tipična crvenkasta ili narančasta boja. Osim toga, postoje varijacije sa žutom ili čak ljubičastom bojom. Zrele mrkve dosežu težinu do 250 grama. U maloprodaji se mrkve često prodaju u svežnju. Važno je temeljito očistiti mrkve jer se one često ubiru vrlo svježe i katkad još zemljani ostaci prianjaju na njima. 


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe mrkva?

Prvi divlji oblici današnje mrkve izvorno potječu iz azijskog područja, odakle su postupno dolazili do juga Europe. Prvi uzgojeni oblici današnje mrkve lokaliziraju se na područje današnjeg Afganistana. Međutim, mrkva se danas uzgaja gotovo svugdje u svijetu. Glavne zemlje za uzgoj su Kina, Rusija i SAD.


Sezona

Kada je sezona mrkve?

Mrkva se sije tijekom ožujka i travnja te zatim ubire između lipnja i studenog. U skladu s time, ponuda mrkve velika je tijekom druge polovice godine. Međutim, zbog velike količine uvoza, mrkve su dostupne tijekom cijele godine. 


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati mrkva i kako se treba čuvati?

Svježe mrkve u detaljnom prikazu

Mrkve se mogu jesti sirove ili upotrijebiti kao sastojak za brojna salatna jela. Osim toga, prikladne su za ukiseljivanje te prilog sočnim jelima. Kada je riječ o čuvanju, mrkve vole tamna, hladna i vlažna mjesta. Najbolje ih je umotati u vlažnu krpu. Tako se mogu čuvati nekoliko tjedana.Sastojci

Čega ima u mrkvi

Svježe mrkve u detaljnom prikazu

Mrkve sadrže velike količine dijetalnih vlakana i vitamina A, zbog čega su prvenstveno zdrave za kožu, kosu i oči. Osim toga, one sadrže velike količine mineralnih tvari, zbog čega su iznimno zdrave. Mrkvama je potrebno dodati mast kako bi se njezini sastojci mogli optimalno iskoristiti.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 25 kcal

Ugljikohidrati: 4,8 g

Bjelančevine: 1 g

Masti: 0,2 g

Vitamini

 

Vitamin A: 41 µg

Vitamin B1: 0,4 mg

Vitamin B2: 0,05 mg

Vitamin B6: 0,3 mg

Vitamin C: 7 mg

Vitamin E: 0,5 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 41 mg

Željezo: 0,4 mg

Kalij: 320 mg

Magnezij: 17 mg

Natrij: 60 mg