Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Hren: pikantan gomolj

Hren se ubraja u obitelj biljaka krstašica. On je omiljena namirnica i ljekovita biljka. Hren se često konzervira u staklenkama i tako dospijeva u maloprodaji, no izvrsna je okusa i kada je svjež. Ulja gorušice sadržana u hrenu potiču apetit u ljudskom tijelu te podržavaju zdravu probavu.

Dobro je znati

Hren ima ova posebna svojstva

Svježi hren u detaljnom prikazu

Korijen hrena konična je, cilindrična oblika te je po izgledu smećkast ili boje okera. Za razliku od toga, unutrašnjost korijena bijele je boje i čvrste konzistencije. Svježe korijenje hrena dugačko je do 40 centimetara, debelo do šest centimetara i doseže težinu do 500 grama. Od hrena se upotrebljava samo korijen, čiji je pikantan okus iznimno izražen. Tako neće samo mesna i riblja jela imati posebnu aromu jer je hren idealno prikladan i za proizvodnju umaka ili dipova. Najaromatičnijeg je okusa svježi hren. 


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe hren?

Hren, koji izvorno potječe s juga i istoka Europe, brzo se proširio i ostatkom kontinenta te se, poglavito u središnjoj Europi, može pronaći u svojem divljem obliku. Hrenu je za rast potrebno rahlo i iznimno duboko tlo. U skladu s time, hren se može uzgajati i u kućnom vrtu. Indija, Brazil, Nigerija i Tanzanija smatraju se glavnim državama za uzgoj hrena. 


Sezona

Kada je sezona hrena?

Korijen hrena smatra se klasičnim zimskim povrćem i uglavnom je u sezoni između listopada i travnja. U skladu s time je hren – u svježem obliku – prvenstveno dostupan tijekom jesenskih i zimskih mjeseci. Kada se hren preradi i konzervira u staklenkama, može se kupiti tijekom cijele godine.


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati hren i kako se treba čuvati?

Svježi hren u detaljnom prikazu

Hren služi kao popularan začin za intenziviranje arome krepkih jela. Osim toga, smatra se i omiljenim sastojkom u sirovim salatama. Postoje brojna jela koja svoju okusnu notu mogu u cijelosti razviti tek uz dodatak hrena; posebno je kao prilog ribljim i mesnim jelima više neizostavan iz domaće kuhinje. Što bi bio goveđi but tafelšpic bez pikantnog umaka od hrena! Kada se čuva na hladnom i tamnom mjestu, hren će ostati svjež nekoliko tjedana.


Recept dana   

Što možeš pripremiti od hrena


Sastojci

Ovo se nalazi u hrenu

Hren se u pogledu zdravlja smatra pravim svestranim talentom te sadrži brojne mineralne tvari koje su zdrave za živčani sustav te strukturu kostiju i mišića. Sadržana ulja gorušice potiču apetit i probavu. Eterična ulja hrena imaju antibakterijsko djelovanje i time jačaju imunološki sustav.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 78 kcal

Ugljikohidrati: 11,67 g

Bjelančevine: 2,8 g

Masti: 0,3 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,14 mg

Vitamin B2: 0,11 mg

Vitamin B6: 0,18 mg

Vitamin C: 114 mg

Vitamin E: 0,1 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 94 mg

Željezo: 1,2 mg

Kalij: 628 mg

Magnezij: 38 mg

Natrij: 9 mg