Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Korijen celera: aromatičan začin

Korijen celera predstavlja korijensku lukovicu vrtnog celera i označava prehrambenu biljku koju čovjek uzgaja već nekoliko stotina godina. Spremišni organ koji raste ispod površine zemlje ubraja se u rod repe, pri čemu se sam celer može uvrstiti u obitelj biljki štitarki. 

Dobro je znati

Korijen celera voće ima ova posebna svojstva

Svježi korijen celera u detaljnom prikazu

Karakteristika korijena celera jest njegova lukovica veličine šake s grubom, smeđom koricom. Za razliku od toga, unutrašnjost lukovice bijela je, čvrsta i vlaknasta, a trajnica i peteljka zelene boje. Zreli korijen celera doseže veličinu do 60 centimetara uz najveću težinu od 600 grama. Okus korijena celera iznimno je trpak, ali krepak, za što su zaslužna brojna eterična ulja koja su sadržana u korijenu celera. Osim lukovice, kao namirnica se kod celera upotrebljava i trajnica. 


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe korijen celera?

Korijen celera izvorno potječe s južnog Sredozemlja, prvenstveno iz Egipta. Ondje se dugo vremena polagao u grobove. Tijekom stoljeća korijen celera postupno se širio diljem svijeta. Danas se uzgaja gotovo posvuda. Glavna područja uzgoja prvenstveno se nalaze u središnjoj i istočnoj Europi, na primjer, u Njemačkoj, Poljskoj i Mađarskoj.


Sezona

Kada je sezona korijena celera?

Razdoblje berbe korijena celera traje od listopada do ožujka, zbog čega se smatra klasičnim zimskim povrćem. Budući da se ovo povrće uzgaja gotovo svugdje na svijetu, svježi korijen celera dostupan je gotovo tijekom cijele godine. Nakon berbe dospijeva u maloprodaju, konzervira se ili prerađuje u prah i umake.


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati korijen celera i kako se treba čuvati?

Svježi korijen celera u detaljnom prikazu

Korijen celera klasičan je sastojak povrća za juhu te se upotrebljava za pripremu juha i variva. Osim toga, aromatični korijen celera rado se upotrebljava i kao začinsko sredstvo za krepka jela i salate. Može se jesti sirov, kuhan, pržen ili kuhan na pari. Korijen celera može se čuvati u hladnjaku: u tu se svrhu treba umotati u vlažnu krpu. Tako će njegov rok trajanja iznositi oko dva tjedna. Ako se želi čuvati dulje vremena, treba se zamrznuti.Sastojci

Ovo se nalazi u korijenu celera

Korijen celera ima tek mali sadržaj kalorija. Također, bogat je izvor vitalnih i mineralnih tvari te jača imunološki sustav tijela.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 27 kcal

Ugljikohidrati: 2,25 g

Bjelančevine: 1,55 g

Masti: 0,33 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,04 mg

Vitamin B2: 0,07 mg

Vitamin B6: 0,2 mg

Vitamin C: 8,25 mg

Vitamin E: 0,5 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 50 mg

Željezo: 0,44 mg

Kalij: 414 mg

Magnezij: 14 mg

Natrij: 77 mg