Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Postrna repa: ukusno povrće

Nježno-hrskave postrne repe nazivaju se i svibanjska repa ili „navette” (francuski naziv za „repu”), a njihov je okus kombinacija korabice i rotkve. Naziv im je itekako prikladan jer je svibanj glavna sezona za ovo ukusno povrće.

Dobro je znati

Postrne repe imaju ova posebna svojstva

Svježa postrna repa u detaljnom prikazu

Postrna repa jela se još od antičkih vremena. Već u drevnom Rimu mnoga su jela i kruh oplemenjivali sjemenkama postrne repe. Prije pobjedonosnog pohoda krumpira jestive su repe imale važnu ulogu na poljima i tanjurima diljem Europe. No tijekom godina postrna repa donekle se zaboravila. Međutim, nepravedno jer se ova aromatična repa može svestrano pripremati te ima jednako dobar okus kao sirova salata ili pak kada se kuha na pari.

Ukusno korijensko povrće

Repice bijele ili ljubičasto-bijele boje korijensko su povrće, koje je povezano s Teltower repicama i jesenskim repama. Uostalom, jestiv je ne samo korijen, već i zelenilo. Kada se skuha ili kuha na pari, nježni listovi okusom podsjećaju na špinat. Svibanjske repe siju se tijekom proljeća, kako bi se nakon otprilike osam tjedana mogle ubrati. Repe koje su posijane tijekom kasnog ljeta u maloprodaju dolaze kao jesenske repice. Za obje vrijedi pravilo: što su manje, to im je okus blaži.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječu postrne repe?

Pradomovina ove nježne repe jest Indija. Danas ona raste kako u tropskim klimatskim područjima, tako i diljem Europe.


Sezona

Kada je sezona postrne repe?

Iako naziv ovih ukusnih repica nije sasvim neutemeljen, razdoblje njihova ubiranja nije samo mjesec svibanj. Uz glavnu sezonu od kraja travnja do kraja svibnja, nježna svibanjska repa može se pronaći čak i tijekom jeseni.  


Upotreba i čuvanje

Za što se mogu upotrebljavati postrne repe i kako se trebaju čuvati?

Svježa postrna repa u detaljnom prikazu

Korica ove male repe sadrži ulja gorušice, koja su zaslužna za blagu pikantnost. Ako želite jesti sirove postrne repe, morali biste ih oguliti. No i kada su skuhane, kuhane na pari ili pržene na tavi, ovaj nježni korijen imat će izvrstan okus te će se, i nakon kratkog vremena termičke obrade, doslovno topiti na jeziku. Čak se i listovi po želji mogu sirovi jesti kao salata ili pak skuhani kao špinat.

Ovako se trebaju čuvati postrne repe

Postrne repe ostat će svježe najmanje tjedan dana kada ih se čuva u hladnjaku. Ako ih želite toliko čuvati, svakako biste najprije trebali ukloniti listove do srži. Budući da repe omekšavaju tijekom vremena i gube aromu, bolje je ovo izvrsno povrće obraditi što svježije i odmah ga konzumirati. 


Sastojci

Ovo se nalazi u postrnoj repi

Vitamini, mineralne tvari i bjelančevine, usto i folna kiselina, cink i željezo – postrne repe ukusne su i pršte od dobrih sastojaka.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 32 kcal

Ugljikohidrati: 4,66 g

Bjelančevine: 0,99 g

Masti: 0,22 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,03 mg

Vitamin B2: 0,05 mg

Vitamin B6: 0,07 mg

Vitamin C: 14,40 mg

Vitamin E: 0,02 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 45 mg

Željezo: 0,35 mg

Kalij: 217 mg

Magnezij: 12 mg

Natrij: 48 mg