Korijen persina: juhe i variva
Kod korijena peršina riječ je o dijelu korijena biljke peršina, koja se zauzvrat ubraja u obitelj biljki štitarki. Dakle, kod korijena peršina riječ je o klasičnom začinskom povrću, koje se odlikuje pikantnim i blago trpkim okusom.
Korijen peršina ima ova posebna svojstva
Kod korijena peršina (Apiaceae), koji se naziva i korijenski peršin ili gomoljasti peršin, riječ je o cilindričnom obliku, čiji prednji dio ima šiljast završetak, te koji se odlikuje neravnomjernom strukturom površine. Oker je ili bijele boje te dugačak između 20 i 35 centimetara. Svježi korijen peršina doseže težinu od 250 do čak 500 grama te se često upotrebljava kao povrće za juhu poglavito u području jugoistočnog Sredozemlja.
Odakle izvorno potječe korijen peršina?
Korijen peršina izvorno potječe s istoka, odnosno sjevera Europe, gdje se već tisućljećima smatra omiljenom namirnicom. U drevnom je Rimu, ali prvenstveno u području jugoistočne Europe, korijen peršina bio iznimno popularan. Danas se korijen peršina uzgaja gotovo svugdje na svijetu, no poglavito u Njemačkoj, Poljskoj, Italiji i Turskoj.
Kada je sezona korijena peršina?
Korijen peršina voli umjerenu klimu i u sezoni je od mjeseca listopada do siječnja. Korijen peršina stoga je u svježem obliku prvenstveno dostupan tijekom jesenskih i zimskih mjeseci, a tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci većinom su dostupni njegovi konzervirani oblici.
Za što se može upotrebljavati korijen peršina i kako se treba čuvati?
Korijen peršina popularan je sastojak tijekom pripreme juha ili variva. Osim toga, svježi korijen peršina prvenstveno se u veganskoj kuhinji smatra alternativom tjestenini. Kada se čuva na tamnom i hladnom mjestu u hladnjaku, trajat će do tri tjedna.
Ovo se nalazi u korijenu peršina
Svježi korijen peršina prvenstveno sadrži velike količine vitamina C, zbog čega se tijekom jesenskih i zimskih mjeseci smatra idealnim pojačivačem imunološkog sustava. Osim toga, sadržani vitamini B osiguravaju zdrav metabolizam i funkcionalan živčani sustav.
kcal: 48 kcal
Ugljikohidrati: 6,05 g
Bjelančevine: 2,88 g
Masti: 0,47 g
Vitamin A: 0 µg
Vitamin B1: 0,1 mg
Vitamin B2: 0,09 mg
Vitamin B6: 0,23 mg
Vitamin C: 41 mg
Vitamin E: 1,7 mg
Kalcij: 39 mg
Željezo: 0,85 mg
Kalij: 399 mg
Magnezij: 26 mg
Natrij: 12 mg