Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Rotkvica: prilično pikantna

Bijela, crvena ili crna – rotkvica je dostupna u brojnim bojama. Ubraja se među najstarije uzgojene biljke, a bila je poznata i u drevnom Egiptu. Odatle se rotkvica nedugo zatim proširila sve do Azije, gdje se i danas smatra iznimno omiljenom namirnicom.

Dobro je znati

Rotkvica ima ova posebna svojstva

Svježa rotkvica u detaljnom prikazu

Rotkvica je skupni pojam za ukupno deset podvrsta. One se uglavnom razlikuju po veličini, izgledu, okusu i području uzgoja. Kod većine rotkvica riječ je o jednogodišnjoj, dvogodišnjoj ili višegodišnjoj biljci koja raspolaže korijenom prekrivenim čekinjastim dlačicama. Dlačice biljke moraju se ukloniti prije konzumacije korijena. Rotkvica se ubraja u vrstu krstašica. Njeno korijenje ima koničan, cilindričan oblik te izrasta do promjera do deset centimetara i duljine do 50 centimetara. Boja korijena rotkvice mijenja se od smećkaste do oker. Unutrašnjost je bijela i vrlo čvrste konzistencije. Korijenje rotkvica može doseći najveću težinu do jednog kilograma, a njihov je okus iznimno trpak ili oštar, zbog čega se mogu savršeno kombinirati s krepkim jelima.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe rotkvica?

Izvorni oblik rotkvice potječe s jugozapada Azije te je prvenstveno kod drevnih Egipćana bila vrlo omiljeno voće. U srednjoeuropskom prostoru rotkvica postoji već od 13. stoljeća. U međuvremenu velik dio globalne žetve rotkvica potječe iz Kine, Japana te juga i zapada Europe.


Sezona

Kada je sezona rotkvice?

U srednjoeuropskom prostoru sezona berbe rotkvice poglavito se proteže od ožujka do rujna. Stoga se smatra proljetnim i ljetnim povrćem. Za razliku od toga, podvrste rotkvice imaju različita vremena berbe – crna zimska rotkvica te hren imaju, na primjer, sezonu tijekom zimskih mjeseci. Međutim, rotkvica je u svježem obliku dostupna tijekom cijele godine.


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati rotkvica i kako se treba čuvati?

Svježa rotkvica u detaljnom prikazu

Rotkvica se smatra omiljenim povrćem za različite salate, ali i kao prilog krepkim jelima. Korijen rotkvice mora se narezati na ploške ili naribati u svrhu konzumacije. Rotkvice se moraju čuvati na hladnom i tamnom mjestu. Tako će ostati svježe oko tjedan dana.


Sastojci

Ovo se nalazi u rotkvici

Kod rotkvice riječ je o iznimno niskokaloričnom povrću, koje je izvor brojnih vitamina B i C te stoga vrlo dobro za metabolizam i imunološki sustav ljudskog tijela. Sok crne rotkvice navodno pomaže pri bolestima bronha.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 18 kcal

Ugljikohidrati: 2,39 g

Bjelančevine: 1,05 g

Masti: 0,15 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,03 mg

Vitamin B2: 0,03 mg

Vitamin B6: 0,06 mg

Vitamin C: 27 mg

Vitamin E: 0,01 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 41 mg

Željezo: 0,77 mg

Kalij: 450 mg

Magnezij: 19 mg

Natrij: 15 mg