Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Pastrnjak: zdravi utaživač gladi

Ponovno je tu: pastrnjak je sporo rastući povrtni korijen krepka okusa, koji su isprva potisnuli krumpir i mrkve, no koji je zatim ponovno postao popularan. Sve do 18. stoljeća ubrajao se među najvažnije osnovne namirnice, a zatim je postupno nestajao. 

Dobro je znati

Pastrnjak ima ova posebna svojstva 

Svježi pastrnjak u detaljnom prikazu

Bijelo-žuti korijen pastrnjaka u obliku rotkvice i dugačak do 40 centimetara malo je pikantnijeg i ljućeg okusa od manje, usporedive mrkve. Međutim, pastrnjak ne sadrži beta-karoten. Kod pastrnjaka riječ je o klasičnom jesenskom i zimskom povrću. Korijen je po okusu blago slatkast, orašast i pikantan. Za razliku od ostalog jesenskog i zimskog povrća, pastrnjak ima razmjerno veliku količinu kalorija te se stoga cijeni kao zdrava alternativa za jamčenje osjećaja sitosti.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe pastrnjak?

Pastrnjak je već nekoliko stoljeća poznat diljem Europe, Azije i Sjeverne Amerike. Do kraja 18. stoljeća ubrajao se među osnovne namirnice, dok mu mjesto nisu oteli krumpir i mrkve koji znatno brže rastu i jer se poljoprivrednicima sedmomjesečno vrijeme čekanja od sijanja do ubiranja nekoć činilo predugačkim. Danas se pastrnjak sve češće uzgaja i u Skandinaviji, Velikoj Britaniji, Francuskoj i SAD-u.


Sezona

Kada je sezona pastrnjaka?

Budući da se pastrnjak ubraja u tipično jesensko-zimsko povrće, dostupan je svjež od listopada do ožujka.


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati pastrnjak i kako se treba čuvati?

Svježi pastrnjak u detaljnom prikazu

Pastrnjak se može brzo pripremiti za daljnju preradu:

  • oprati
  • oguliti gulilicom
  • odrezati oba vrha

 

I zbog jednostavnog načina pripreme uzgoj robusnog pastrnjaka ponovno se povećao. On se kao ukusni prilog pečenju peče zajedno s krumpirom u pećnici ili se upotrebljava u piriranom obliku ili pak u varivima. Mladim listovima biljke mogu se začiniti juhe ili salate. Svježa zrna sjemenki mogu se upotrijebiti kao zamjena za kim. Blagi pastrnjak nalazi se i u gotovoj hrani za bebe.

Ovako se treba čuvati pastrnjak

Pastrnjak bi se idealno trebao čuvati na vlažnom, hladnom i tamnom mjestu. Najbolje ih je umotati u vlažnu krpu i čuvati u hladnjaku. Tako će se moći čuvati nekoliko dana te čak do dva tjedna. Kada se zamrzne, pastrnjak se može čuvati nekoliko mjeseci.


Sastojci

Ovo se nalazi u pastrnjaku

Svježi pastrnjak u detaljnom prikazu

Pastrnjak zbog šećera, škroba i pektina sadrži razmjerno veliku količinu ugljikohidrata, koji osiguravaju dugotrajan osjećaj sitosti. Sadržani kalij podržava kure izlučivanja tekućine i pridonosi smanjenju tjelesne težine. Eterična ulja osiguravaju pikantan okus i blago antibakterijsko djelovanje. Pastrnjak je izvor vitamina B za jačanje živčanog sustava i vitamina C za zdrav imunološki sustav, kao i mineralnih tvari poput magnezija, fosfora i kalcija.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 64 kcal

Ugljikohidrati: 12,05 g

Bjelančevine: 1,31 g

Masti: 0,43 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,08 mg

Vitamin B2: 0,13 mg

Vitamin B6: 0,11 mg

Vitamin C: 18 mg

Vitamin E: 0,88 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 47 mg

Željezo: 0,71 mg

Kalij: 523 mg

Magnezij: 26 mg

Natrij: 8 mg