Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Rotkva: šareni vjesnik proljeća

Rotkve su savršen odabir za laganu proljetnu kuhinju. One ne sadrže gotovo nimalo masti te se više od 90 posto sastoje od vode. Međutim, sadrže cijeli niz vitamina i mineralnih tvari. Iako su dostupne tijekom cijele godine, svoju punu aromu posebno će snažno razviti od proljeća. 

Dobro je znati

Rotkve imaju ova posebna svojstva 

Svježe rotkve u detaljnom prikazu

Biljka rotkve biljka je iz uzgoja te se ubraja u obitelj biljaka krstašica i rod hrenova. Gomolji biljke rotkve imaju promjer od oko tri centimetra, uz težinu od deset do najviše 20 grama po gomolju. Oni su okrugli, ovalni ili blago cilindrični te imaju tipičan, crvenkast ili pak ružičast izgled.

Unutrašnjost rotkve bjelkaste je ili blago crvenkaste boje i čvrste konzistencije. Kako kora gomolja, tako i unutrašnjost mogu se konzumirati. Listovi se čak mogu upotrebljavati za miksanje frapea. Rotkve su pikantne, hrskave i zdrave. Naime, one se sastoje 94 posto od vode te, uz 14 kilokalorija na 100 grama, sadrže vrlo malo kalorija.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječu rotkve?

Rotkva vuče svoje podrijetlo iz Francuske, gdje se prije nekoliko stotina godina prvi put proširila. Međutim, danas raste diljem Europe i uzgaja se diljem svijeta. Glavne države za uzgoj danas su Njemačka, Francuska i Poljska te Kina i Japan.


Sezona

Kada je sezona rotkvi?

Sezona rotkvi poglavito je unutar razdoblja od lipnja do rujna, zbog čega se smatraju klasičnim ljetnim povrćem. Međutim, budući da se uzgajaju diljem svijeta, rotkve su dostupne tijekom cijele godine. Rotkve se nakon ubiranja nude sirove u prodaji ili pak prerađene u razne namirnice, na primjer, u obliku konzerviranih rotkvica.


Upotreba i čuvanje

Za što se mogu upotrebljavati rotkve i kako se trebaju čuvati?

Svježe rotkve u detaljnom prikazu

Naribane ili narezane na ploške – rotkve se obično jedu sirove u salatama ili same. Međutim, ukusne su i kada se kuhaju na pari s krumpirom i svježim biljem ili pak u obliku pikantnog curryja. Ako vam rotkve imaju preoštar okus, pomoći vam može prstohvat soli – naime, sol ublažava oštrinu.

Mnogi ne znaju: svježi, sočni listovi idealan su začin za salate ili juhe. Rotkve se mogu oko dva tjedna čuvati u donjem pretincu za povrće hladnjaka. Ako rotkve blago omekšaju, mogu se neko vrijeme uroniti u vodu, nakon čega će ponovno biti hrskave i svježe.Sastojci

Ovo se nalazi u rotkvi

Svježe rotkve u detaljnom prikazu

Rotkve se smatraju vrlo zdravom, niskokaloričnom dijetalnom hranom te, osim toga, nude cijeli niz mineralnih i vitalnih tvari. Obilno je sadržana i mineralna tvar kalij, baš kao i natrij i kalcij. 

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 17 kcal

Ugljikohidrati: 2,13 g

Bjelančevine: 1,05 g

Masti: 0,14 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,03 mg

Vitamin B2: 0,03 mg

Vitamin B6: 0,06 mg

Vitamin C: 29 mg

Vitamin E: 0,01 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 25 mg

Željezo: 0,44 mg

Kalij: 239 mg

Magnezij: 9 mg

Natrij: 22 mg