Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Spanjolski zmijak: klasično zimsko povrće

Kod španjolskog zmijka riječ je o biljci koja doseže visine rasta između 70 i 120 centimetara, a koja se ubraja u istoimenu vrstu biljki španjolskih zmijaka. Time se ubraja u obitelj biljki glavočika te se smatra omiljenom povrtnom biljkom. 

Dobro je znati

Španjolski zmijak ima ova posebna svojstva 

Svježi španjolski zmijak u detaljnom prikazu

Španjolski zmijak višegodišnja je biljka otporna na zimske uvjete. Njegov korijen doseže duljinu od 30 do 50 centimetara, debeo je oko tri centimetra te se odlikuje smeđom, crvenom, plutenom korom. Španjolski zmijak, poznat i kao crna šparoga, dugo se koristio kao ljekovita biljka, a tek se kasnije pripremao kao povrće. Brzo oksidirajuća kora španjolskog zmijka izlučuje izlučevinu nalik mlijeku te relativno brzo mijenja boju, a samo je unutrašnjost korijena jestiva. Španjolski zmijak intenzivno je pikantnog i blago orašastog okusa te se može peći, pržiti u dubokom ulju ili kuhati na pari.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe španjolski zmijak?

Pretpostavlja se da španjolski zmijak vuče svoje podrijetlo sa sjevera Afrike. Ova biljka voli suhu, toplu i umjerenu te sve do vruću klimu. Međutim, danas se španjolski zmijak uzgaja gotovo diljem Europe i svijeta. Kao glavna zemlja uzgoja španjolskog zmijka smatra se Francuska, za kojom odmah slijede Njemačka i Italija.


Sezona

Kada je sezona španjolskog zmijka?

Sezona ubiranja španjolskog zmijka prvenstveno se proteže između listopada do travnja, zbog čega se on smatra klasičnim zimskim povrćem. Zbog svojeg teškog oblika uzgoja na malim zemljanim brežuljcima, španjolski zmijak mora se ručno ubirati. U konzerviranu su obliku proizvodi od španjolskog zmijka dostupni tijekom cijele godine.


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati španjolski zmijak i kako se treba čuvati?

Svježi španjolski zmijak u detaljnom prikazu

Španjolski zmijak omiljen je prilog krepkim mesnim ili ribljim jelima. Španjolski zmijak priprema se slično kao i šparoga, a usto se može i pržiti u dubokom ulju ili peći te je idealno prikladan kao sastojak za juhe ili variva. Španjolski zmijak može se čuvati na hladnom, suhom mjestu tijekom nekoliko tjedana. Međutim, u hladnjaku će ostati svjež svega oko tjedan dana.


Sastojci

Ovo se nalazi u španjolskom zmijku

Svježi španjolski zmijak u detaljnom prikazu

Kod španjolskog zmijka riječ je o iznimni niskokaloričnoj namirnici, no koja je istovremeno bogata vitalnim i mineralnim tvarima. Također, visok je udio dijetalnih vlakana, koji prvenstveno poboljšava zdravlje crijeva. Pojede li se navečer, španjolski zmijak imat će opuštajuće i umirujuće djelovanje te tako poticati san. Posebnost ovog korijena je ta što detoksicira jetru te potiče stvaranje eritrocita. Stoga je idealno prikladan kao dijetalna hrana. Osim toga, španjolski zmijak idealno je prikladan za dijabetičare jer se može probaviti bez hormona inzulina. Zbog svojeg visokog udjela biljnih bjelančevina iznimno dobro prija i osobama koje boluju od bolesti želuca.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 54 kcal

Ugljikohidrati: 2,12 g

Bjelančevine: 1,39 g

Masti: 0,43 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,11 mg

Vitamin B2: 0,04 mg

Vitamin B6: 0,07 mg

Vitamin C: 4 mg

Vitamin E: 6 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 53 mg

Željezo: 3,3 mg

Kalij: 320 mg

Magnezij: 23 mg

Natrij: 5 mg