Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Đumbir: intenzivan i pikantan korijen

Korijen đumbira – vjerojatno zbog naglog širenja egzotične kuhinje – sve je omiljeniji, bez obzira na to je li riječ o obliku začina ili ljekovite biljke. Zbog svojeg voćno-oštrog okusa, korijen đumbira danas se nalazi u cijelom nizu jela. 

Dobro je znati

Đumbir ima ova posebna svojstva

Svježi đumbir u detaljnom prikazu

Kod đumbira riječ je o svjetlosmeđem ili žućkastom gomolju, koji sjaji nalik pergamentu i odlikuje se drvenastom površinom. Gomolj se lako može slomiti, a iznutra je vlažan i sočan. Unutrašnjost gomolja đumbira žućkasta je ili svjetlozelena.

Zreli gomolji đumbira tvore raznolike korijenske oblike te su u prosjeku dugački do 40 centimetara, uz težinu do jednog kilograma. Za oštar okus gomolja zaslužan je takozvani đinđerol, kojim su se ljudi već tijekom srednjeg vijeka služili umjesto papra radi pravilnog začinjavanja jela.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe đumbir?

Đumbir voli toplu i umjerenu do vruću, vlažnu klimu, te je stoga naširoko rasprostranjen u suptropskim područjima – međutim, određene varijacije mogu se uzgajati i u zemljopisnim širinama s umjerenom klimom. Gomolj đumbira, koji izvorno potječe iz Kine, tek se nakon srednjeg vijeka proširio europskim poljima, kamo je, Putom svile, i dospio. Danas se uzgaja gotovo svugdje na svijetu. Međutim, zemlje koje predvode u uzgoju i dalje su Kina, Tajland i Vijetnam te Japan i Australija. Podrijetlo određenog korijena đumbira utječe kako na njegovu kvalitetu, tako i na aromu: tako se đumbir s Jamajke smatra najintenzivnijim i najboljim, onaj iz Kine egzotičnim i snažna okusa, dok se đumbir iz Nigerije tipično smatra pikantnim.


Sezona

Kada je sezona đumbira?

Kod đumbira riječ je o biljci koja je iznimno osjetljiva na mraz, a koja se u ovdašnjim područjima može ubirati između ožujka i listopada. Međutim, budući da je riječ o biljci čija su domovina pretežito suptropska polja, ovaj se korijen ubire gotovo tijekom cijele godine – u skladu s dotičnom svjetskom regijom uzgoja. Svježi đumbir stoga je dostupan tijekom cijele godine. Nakon berbe industrijski se pakira ili prerađuje u začinski prah.


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati đumbir i kako se treba čuvati?

Svježi đumbir u detaljnom prikazu

Đumbir se smatra klasičnim začinom i sastojkom za aromatična, pikantna jela. Njegova aroma izvrsno upotpunjava morske plodove, piletinui janjetinu. Također, juhe i variva mogu se izvrsno začiniti đumbirom. Korijen se k tomu upotrebljava i u čajevima. Može se razrezan dodati u vodu i tako osigurati osvježavajuć učinak. Mnogi poznaju tipičnu aromu iz poznatog piva od đumbira, limunade od ovoga aromatičnog korijena. Kada se čuva na hladnom, suhom i tamnom mjestu, korijen đumbira može se bez poteškoća čuvati nekoliko tjedana.Sastojci

Ovo se nalazi u đumbiru

Svježi đumbir u detaljnom prikazu

Đumbiru se pripisuju brojni pozitivni učinci po zdravlje. Tako on, na primjer, potiče probavu i ima antibakterijsko djelovanje, čime može štititi zdravlje crijeva i imunološki sustav.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 61 kcal

Ugljikohidrati: 0 g

Bjelančevine: 2,5 g

Masti: 0,8 g

Vitamini

 

Vitamin A: 1 µg

Vitamin B1: 0,02 mg

Vitamin B2: 0,04 mg

Vitamin B6: 0,16 mg

Vitamin C: 5 mg

Vitamin E: 0 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 97 mg

Željezo: 17 mg

Kalij: 910 mg

Magnezij: 130 mg

Natrij: 34 mg