Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Janjetina: pikantna, mekana i aromatična

Janjetinom se smije nazivati meso janjadi koja nije starija od godinu dana. Razlikuje se između mliječne janjadi i tovljene janjadi. Mliječna janjad stara je između dva i šest mjeseci i uzgaja se bez biljne hrane. Njihovo je meso svijetlo. Za razliku od njih, tovljena janjad stara je između sedam i dvanaest mjeseci, a njihovo je meso tamnoružičaste boje i blago vlaknasto.

Dobro je znati

Janjetina ima ova posebna svojstva

Janjetina je poznata i pod sinonimima „meso ovna” ili „ovčje meso” te predstavlja jednu od najpopularnijih vrsta mesa na svijetu. Posebno se janjetinom pri tome naziva meso koje potječe od mlade janjadi. Pri tome je riječ o životinjama koje su u trenutku klanja mlađe od godinu dana.

Svježa janjetina u detaljnom prikazu

Uz janje, za proizvodnju mesnih proizvoda u obzir dolaze i mlade ovce, ovnovi te ovce i kozlići . Posebno se meso janjadi pri tome dijeli na velik broj udjela mesa. U kategorizaciji robe poznati su, na primjer, janjeći vrat, koji potječe od vrata ili vratine. Također, postoje janjeća prsa, janjeća plećka i janjeća leđa. 

Posebni komadi janjeta

Posebni komadi mesa janjeta također su janjeće koljenice i janjeći kotlet. Dok je kod janjećih koljenica riječ o nogama, koje se u pravilu nude uključujući kosti, janjeći kotleti vrlo su mekani, katkad i vrlo mali komadi mesa koji imaju vrlo nizak udio masti te su ugodna okusa. Za razliku od drugih vrsta mesa, okus janjetine u pravilu se može opisati kao blago gorak. Istovremeno su odlike janjetine svojevrsna pikantnost i mekoća.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe janjetina?

Janjetina je tisućama godina bilo tradicionalno meso posebice na Bliskom istoku. Prije oko 10 000 godina na području današnje Anatolije udomaćene su prve ovce, a time i janjad. Pored toga što su se ovce koristile kao dobavljači mlijeka, one su od samog početka služile i kao izvor mesa. Međutim, prvenstveno je za to bio predviđen muflon, dakle, divlja ovca. Ove su životinje bile iznimno prilagodljive i otporne na teške vremenske uvjete. U razdoblju od oko 3000 godina prije nove ere drastično se povećalo držanje ovaca i janjadi jer se više nisu držali samo zbog mesa i mlijeka, već i vune. Time je konzumacija janjetine dospjela i do gotovo svih dijelova Europe.


Sezona

Kada je sezona janjetine?

Ovce i janjad danas se gotovo posvuda drže kao domaće životinje. Janjetina je stoga dostupna neovisno o sezoni.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati janjetina i kako se treba čuvati?

Svježa janjetina u detaljnom prikazu

Budući da je kod janjetine riječ o iznimno mekanom, aromatičnom i hranjivom mesu, rado se upotrebljava kao meso za juhu. Osim toga, uobičajena i njegova upotreba kao meso za pečenje. Na području Bliskog istoka janjetina se poslužuje s raznim prilozima, kao što su riža, kus-kus ili grah te grašak. Janjetina je ukusna i u kombinaciji s kremastim umacima ili pikantnim jelima od curryja. Za razliku od toga, njegova upotreba kao sastojka u salatama nije suviše rasprostranjena. U području brze hrane janjetina se upotrebljava i za proizvodnju mesa za kebab. Budući da se janjetina može čuvati svega nekoliko dana, treba se potrošiti u što kraćem roku.Sastojci

Ovo se nalazi u janjetini

Kod janjetine riječ je o razmjerno zdravoj sorti mesa, a ona sadrži male količine masti. Međutim, zbog velikog udjela kolesterola, osobe koje boluju od tegoba krvožilnog sustava ne bi smjele često jesti janjetinu. Janjetina nudi osnovu bogatu proteinima za izgradnju mišića te brojne makronutrijente koji jačaju imunološki sustav tijela. Osim toga, mikronutrijenti sadržani u janjetini dobri su za proizvodnju stanica i krvi.